Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do školy až v září? Expert: Alespoň dva dny týdně. Dětem se stýská, chybí řád a hrozí úzkost

Autor: Sabina Dračková - 
14. dubna 2020
13:30

Zásadní informaci pro všechny české rodiče a řadu dalších v pondělí řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová. Epidemiologové podle ní nedoporučují úplné otevření škol. Vláda, která se situací bude odpoledne teprve zabývat, si tím okamžitě vysloužila kritiku, že o situaci neinformuje jasněji a nepředkládá plány. Někdejší premiér Mirek Topolánek dokonce nazval předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) idiotem. Negativně kroky hodnotí experti na vzdělávání i samotní učitelé. Někteří ale doporučují, aby se žáci vrátili do školy alespoň částečně. Ředitel platformy o vzdělávání EDUin Miroslav Hřebecký dokonce mluví o velkém riziku pro děti.

Ministerstvo školství se snaží informace dostávat k vedení škol několika způsoby. O novinkách možných způsobů distanční výuky informuje přímo ředitele škol a také spustilo portál nadalku.msmt.cz, kde mohou informace najít i učitelé. Čím se bude ale řídit návrat zpátky do škol, nebo kdy k němu vůbec dojde, se tam nedozví. A opět se objevuje kritika protichůdných vyjádření hlavních aktérů.

Zatímco ministr školství Robert Plaga (ANO) ještě před týdnem mluvil o otevření škol v půli května, hlavní hygienička Jarmila Rážová řekla v pondělí pro Radiožurnál, že epidemiologové nedoporučují úplné obnovení povinné školní docházky do konce června.

Že je informování zmatečné, přiznávají i někteří učitelé. „Ministerstvo informuje školy přímo, bohužel mezi tím se objeví několik protichůdných opatření - viz. informace pana premiéra o rozestupech mezi dětmi, nebo včerejší vyjádření epidemiologů,“ řekl Blesk Zprávám učitel a tiskový mluvčí neziskové organizace Otevřeno, která se dlouhodobě zasazuje o rozvoj vzdělávání v Česku Daniel Pražák.

Topolánek: Velí tady někdo?

Slova hlavní hygieničky potvrdil následně webu Seznam Zprávy i epidemiolog Roman Prymula. „...vnímáme i to, že populace je dnes poměrně negativně naladěna k tomu, aby se školy ještě v současném školním roce otevřely. Takže se opravdu může stát, že školy do konce června otevřeny nebudou v závislosti na náladách, které tu teď panují,“ řekl.

To, že tak zásadní informaci nepředstavila vláda vhodnější cestou, překvapilo i některé politiky. „Takže nálada na hobby markety tu byla, nálada na otevření škol tu není? Podle toho se řídí boj vlády s COVID19??“ kritizoval například člen sněmovního školského výboru Martin Baxa (ODS).

Bývalý premiér Mirek Topolánek se dokonce pustil rovnou do současného předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). „Velí tomu tady ještě někdo (nemyslím idiota s dvoumetrovým tatarem) nebo už můžeme zakládat městské státy?“ napsal si ironicky na twitter.

Aby se do školy šlo až v září, chtějí i někteří rodiče. Petici pod hlavičkou spolku Fórum rodičů podepsalo přes 80 tisíc lidí. Těm se nezdá plán, že by děti měly nosit roušky a obávají se zrychlení šíření nákazy. Kritizovaný je i plán premiéra Babiše, že by děti měly dodržovat rozestupy. K tomu, že není možné rozdělit výuku nebo zavést veškerá bezpečnostní opatření, byl dříve skeptický i ministr Plaga.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ministerstvo školství a jeho šéf Plaga teď ale zatím mlčí. Jasno by mohlo být po úterním jednání vlády. Zatím ministr řekl jen to, že s kolegy intenzivně spolupracovali s ministerstvem zdravotnictví a epidemiology na možnostech uvolňování opatření v oblasti školství coby součásti celkového uvolňovacího scénáře.

K návratu do školy až v září se přiklání i někteří učitelé. „Je ale nešťastné, pokud se taková informace dostává k veřejnosti takovým způsobem. Ani ne tak pro nás, jako učitele, jako spíš pro maturanty a studenty devátých ročníků, kteří jsou kvůli tomu v nejistotě z přijímacích zkoušek,“ popisuje situaci z pohledu praxe učitel Pražák.

Dětem hrozí úzkosti, míní Hřebecký

Návrat do škol by ale neměl být nijak dramatický. Podle ředitele platformy o vzdělávání EDUin Miroslava Hřebeckého jsou učitelé víceméně připraveni. Situace je podle něj podobná jako po návratu z prázdnin.

Jako problém spíš vidí to, že dětem chybí kontakt s kamarády a učiteli, ale i jistý řád, který škola do jejich života přináší. „Vidím tam velká rizika pro děti,“ říká expert na vzdělávání Hřebecký.

Upozorňuje, že nejprve je třeba brát v potaz bezpečnost a zdraví dětí, přidává ale sociologický pohled. „Co to dělá s dětmi, když jsou každý den doma. Většině už chybí ten každodenní lidský kontakt,“ říká s tím, že videokonference a výuka na dálku takové potřeby nenahradí.

Radost z toho, že nemusí do školy, podle něj dětem vydržela zhruba dva týdny. Teď už se podle zpráv od rodičů do školy děti i těší. „A to včetně středoškoláků. Jim se prostě po škole, která není jen učením, ale i prostorem pro setkávání a sociální kontakty, stýská,“ říká někdejší ředitel gymnázia a základní školy Hřebecký.

„Mohou tam být i narůstající úzkosti těch dětí a samozřejmě se zvyšující nerovnost,“ říká. Nerovnost se podle něj bez školní docházky může projevit jak ve znalostech a učení, tak i v sociální oblasti. „Nerovnost toho nemít dostatečné vzdělání, nebýt schopen se učit sám, nenajít si díky tomu práci a mít díky tomu prostě celoživotní chudobu,“ dodává Hřebecký.

Je potřeba ochránit staré učitele

Otázkou tak stále zůstává, zda děti nepustit do školy alespoň po menších skupinách a na kratší dobu. Pokud by to bylo z epidemiologického hlediska možné, měla by se podle Hřebeckého dát možnost rozhodnout ředitelům škol. „Aby prostě podle svých podmínek prostorových, personálních stanovil, jak to bude možné,“ říká.

Pokud by školy byly otevřeny, měli by mít učitelé podle Hřebeckého možnost volby. Řada českých učitelů je totiž v rizikové skupině, to zejména kvůli stáří. „Měli by mít nějakou možnost se toho účastnit dobrovolně, nebo by měli mít možnost za nějakých jednoduchých podmínek dostat neschopenku od lékaře,“ navrhuje.

„Já osobně se domnívám, že raději dva dny školy týdně než nic,“ říká Hřebecký s tím, že děti by alespoň nevypadly z rytmu. „Když teď v půlce dubna řekneme, že se jde do školy v půlce září, tak v tu chvíli tak zkomplikujeme situaci veškerým učitelům a rodičům s jakýmikoli pokusy o výuku,“ přiznal obavy Hřebecký.

Změní se „osnovy“?

Ministerstvo školství už dříve vyzvalo učitele, aby v době koronavirové krize, kdy se děti učí na dálku, neznámkovali. Plaga také apeloval, aby se soustředili na tzv. profilové předměty, tedy jednoduše řečeno na ty zásadní. Nikdo neskrývá, že domácí výuka v této situaci nemůže stoprocentně nahradit tu klasickou. 

I z těchto důvodů se začíná řešit, jestli není na místě změnit či upravit vzdělávací plány známé jako „osnovy“. V jejich vytváření mají školy poměrně velkou svobodu, ministerstvo stanovuje pouze jejich základní rámec. Zaznívají tak názory, že by se měly školní vzdělávací programy přizpůsobit současné situaci.

Děti totiž dost možná do školy nepůjdou celý půl rok. Učitel Daniel Pražák ale připomíná, že nejde o úplnou půlroční pauzu. „Výuka - byť v jiné formě - teď probíhá a ministerstvo či Česká školní inspekce k tomu vydávají různá užitečná doporučení a metodiky. Věřím, že to zvládneme,“ říká.

Na optimismu může přidat i pohled na jiná kritická období. „Za zmínku stojí žáci, jejichž školní docházku ovlivnil hurikán Katrina. Podobné příklady ukazují, že i přes krizovou situaci není třeba mít strach zrovna z absence probrání některé látky - i přes to, že tito američtí studenti měli opravdu výpadek ve výuce, tak jsou z nich dnes podnikatelé, lékaři, právníci atd.,“ dodává pražský učitel.

Další opatření týkající se koronaviru čtěte ZDE >>>

anna1234 ( 15. dubna 2020 09:02 )

.. já pamatuji uhelné, ale to se jednalo o krátkou dobu, to se nedá se současnou dobou srovnávat. Navíc se mohlo chodit ven a ne jako teď, kdy jsou děti už přes měsíc zavřené doma a ještě zavřené doma budou. To je sakra rozdíl. Pamatuji, jak jsme se po dvou měsících prázdnin těšili do školy na kamarády. Na citlivější děti může mít současný stav psychické následky. Už tak se společnost potýká s nárůstem úzkostí.

frantacizek ( 15. dubna 2020 01:02 )

ještě by se měl ten kantor, co vyslovil to srovnání českého a amerického studenta podívat na vysoké školy a zeptat se tamních kantorů na kvalitu studentů nyní a před dejme tomu 10 lety. Proto píši v každé reakci, aby nám chtěl ještě někdo na těch vysokých za chvíli učit. Ten systém dotací na studenta 1. ročníku by se měl změnit, pak poznáte z čísel, jaký je názor akademiků na kvalitu studentů a obecně našeho školství. Nemyslím si, že by Harvard slevoval ze svých nároků na studenty, kteří prodělali hurikánové období. U nás kantoři museli řádně slevit i z přijímacích řízení u této generace a generace naší z před několika let v těch podmínkách přijetí. Nevěřím, že tohle Plaga neví a od nich neslyší, když to povídají mé osobě. stejně tak ty basic znalosti studentů, že se zhoršují. Mně dnes řekne student, že se bojí, že ty znalosti zapomene. Dejte fakt přiležitost vyjádřit se kantorům s trošku kritickým myšlením, kteří posílají děcka na olympiády, ne sami běhají po soutěžích Miss učitel - Amos. Byť mě dnes ten kantor na čt24, co vyhrál tuhle soutěž, překvapil znalostí situace, kdy prohlásil, že by byl velmi opatrný, že se dá ten deficit ve výuce do září v profilovém předmětu jako matematika dohnat. Nedá, prostě hoši nedá u většiny studentů. U čtyřkařů, pětkařů to snad chápe každý, ale nezvládne to ani trojkař, věřte mi. A ti špičkoví studenti na ty dnes nemáme čas, pač musíme tlačit tyhle slabé, je to jako ve fotbale, nemůžete vyhodit 11 hráčů, pokud hrají zle, vyhodí se trenér. A nikdo z nás nechce být vyhozen. Už to konečně pochopte, že 4 měsíce bez výuky matematiky, fyziky je prostě sebevražda. Je to celé pololetí.

frantacizek ( 15. dubna 2020 00:34 )

stejně tak vyzkoušet si to nyní, co je čeká v září - tzn. odborné praxe a jejich fungování v tomhle režimu, výuku odborných předmětů. V září do toho půjdete po hlavě a vychytávat zase chyby toho režimu.
Ty sociokulturní faktory a rizika zavření škol ještě poznáte, to je vám zbytečné vyjmenovávat.

frantacizek ( 15. dubna 2020 00:09 )

námi v tom řešení tohohle pouze virového problému, podle Havlíčka. Jestli oni Vás hoši sledují, co na těch tiskovkách povídáte, tak z vás nutně musí mít srandu, jakože z Andreje Angela tu srandu evidentně má. Další věc je ochrana seniorů, melete o tom na každé tiskovce, ale to je právě ten důvod, proč se bojíte, pač je nejste schopni ochránit.
Do domovů zavážíte Andrejovy perníčky, protože si popletete krabice, ochranu seniorů a donášky domů vám zajišťují média, která verbují dobrovolníky - viz. TV Nova, místo abyste to jako vláda koordinovali s kraji - hejtmany, starosty.. Někde se snaží, ale není to centrálně koordinované. Důchody jeden měsíc správně nesete seniorům domů, další měsíc se ruší, protože část důchodců to nechce.. Tak řídí vás senioři, nebo vy tuhle rizikovku? Pak mají chápat závažnost situace... Mají stále stejný režim jako my, přes které tzv. chcete zamořovat. Tak to pusťte i ty seniory z domovů důchodců ven na nákupy, projít se, jaký je v tom rozdíl, když přes den pochodují běžní senioři mezi námi, roušky pod nosem, jak jsem viděl, ale tam to není o rouškách, prostě Německo se snaží rychle tu situaci vyřešit, aby neizolovali ty seniory a další rizikovky doma. Vy děláte, že něco děláte, izolujete min. na rok ty v domovech důchodců, kterých je taky spousta. Ti tam budou zavření min. rok, dokud nebude vakcína, a to jsem optimista.. Tak koho nechcete nakonec izolovat? A koho chráníte? Jak vůbec přemýšlíte? Přemýšlíte vůbec?

frantacizek ( 15. dubna 2020 00:03 )

skandální je pak vyjádření Prymuly, že je tady většinový zájem o to školy zavřít. Dá se to snad pochopit jen z pohledu toho, jak vyklouznout z toho přiznání, že je na ně s Madarem vyvíjen enormní tlak ze strany politiků - Andreje a Hamánka, kteří kupčí s covidem s výhledem voleb a nízkých číslech této epidemie v nich. Přitom ta petice je veřejně na netu, podepsalo ji kdo ví kolik dětí, kteří samozřejmě do těch škol nechtějí, je to absolutně nerelevantní ukazatel, kterým by se měl epidemiolog řídit.
A zase - nedovedu si představit, že by německý epidemiolog tohle pustil do médií a vůbec k tomu přihlížel. Tam mají nějakou strategii nastavenu, Havlíček ještě dnes sdělí národu, že jediné 3 země zvládají tenhle vir, proto také první pouštějí uvolňování a německá Akademie věd už předem hlásí, že je třeba pustit žáky do škol. Až Němci vyjedou s jejich rozvolňováním, tak Havlíček zase pochopí, komu by měl radit. Jako to už pochopil Andrej, když radil Angele s rouškami. Doufám tedy, protože opravdu musí vědět, že Němci jsou na míle dále než my.. To Havlíček může jen povídat a modlit se tak akorát o vakcínu, popř. o to, aby neplatila premise, že kdo už koronu prodělal, nemá dostatečně protilátek. To jsou hoši takové hloupé řeči, co vedete na těch tiskovkách ve snaze manipulovat s voliči, kteří nejsou schopni užívat kritického myšlení, že to je i pod vaši úroveň.. Už jen tímm, jak testují Němci masivně a dlouho, už to by mělo Havlíčka zastavit, aby povídal takové nesmysly na tiskovce. To je ten základ ve zvládnutí a MOCI si vůbec dovolit ten problém začít řešit a vyřešit, tzn. to opravdové zamořování, my nezamořujeme, my nyní stagnujeme a čekáme na zázrak v podobě vakcíny. Nebo, že ten vir Andrej tím dvoumetrovým tatarem zabije.
My jsme nyní na konci startovního pole, totálně izolování, třesoucí se o každý nový případ a doufám, že ne i v té ekonomice a už se ty sanační programy čs. firem zadministrovaly, když už jsme je obšlehli od těch Němců, kteří jsou ale až za nám

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa