Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Anna a Jan šli za snem: Koronavirus může mladé obchodníky připravit o dům

Autor: Pavlína Horáková - 
14. dubna 2020
05:15

Začali podnikat a těšili se na rozjezd nové sezóny. Manželé Anna (31) a Jan Vinšovi (32) si uvědomovali, že každé podnikání přináší riziko. Kvůli koronaviru však museli ze dne na den uzavřít oba své obchody a zůstat tak téměř bez příjmu. Prodejci klenotů a obuvi nejsou OSVČ, nevztahuje se na ně tak ani jednorázová pomoc státu. Chmurám však nepropadají, hledají nová řešení a hlavně se nevzdávají. Nejen o tom promluvili v rozhovoru pro nový seriál Blesk Zpráv Češi vs. virus.

Vy i váš manžel působíte každý v jiném oboru. Přesto se vás opatření vlády dotkla obou dosti výrazně. Mohla byste popsat vaše podnikání před a po pandemii koronaviru?

Oba jsme se do podnikání pustili poměrně nedávno. Prodejnu s barefoot obuví tzv. bosých bot a související e-shop Smysl v pohybu jsme s kamarádkou otevřely v prosinci minulého roku. Jsme stále na začátku a samozřejmě nemáme finanční prostředky, abychom mohly zainvestovat do marketingu a konkurovat zavedenějším firmám. Manžel má klenotnictví v obchodním domě a to otvírali loni v červenci, takže je to dost podobné, teď se konečně situace měla stabilizovat a vynaložené prostředky vracet, protože je tam samozřejmě poměrně značná investice do zboží.

Jaká byla vaše reakce, když jste se dozvěděli, že obě vaše prodejny budete muset zavřít téměř s okamžitou platností?

Den před tím, než se uzavřely maloobchodní prodejny, jsme ve Smyslu poprvé pocítily, že začíná sezóna a že bychom se mohly konečně rozjíždět, protože jsme trochu cíleně otevřely mimo sezónu, abychom si to mohly všechno osahat. A místo toho jsme se probudily a zjistily, že nebude nic. Protože s manželem ani jeden nejsme OSVČ, tak se na nás nevztahuje žádná kompenzace, kromě u manžela částečná kompenzace platu pro zaměstnance. Netušíme ještě, jak to bude s nájmy, a protože manželova prodejna je navíc v obchodním centru, obáváme se, že se bude otevírat jako jedna z posledních.

Anna a Jan Vinš:Jsme v tom čtyři Anna a Jan Vinš:Jsme v tom čtyři | Archiv Anny a Jana Vinš

Jaký je tedy váš plán?

U manžela se momentálně nedá dělat nic, pomáhá nám tedy s e-shopem, který nám zůstal funkční a máme alespoň čas věnovat se mu. Je to ale složité, protože ještě nejsme zavedení. Věnujeme se teď tedy aktivně nějakému cílení a získávání fanoušků, abychom se dostali do povědomí. Ale e-shopů je v Čechách hodně a prosadit se v této oblasti je těžké. Nevzdali jsme to, máme tu chuť, ale musím přiznat, že nás to dost vzalo. 

Jaký je vlastně zájem o barefoot obuv v době omezeného pohybu a jak váš prodej vůbec funguje?

Pro místní a pro Prahu nabízíme službu rozvozu, protože kolegyně bydlí na Kladně v okolí prodejny a já zase mohu obsloužit druhou stranu Prahy. Už se nám takhle pár zakázek podařilo, třeba šest nebo sedm, bohužel jsou to opravdu takhle malé počty. Ale alespoň něco prodáme, protože přece jenom je to zboží sezonní a co potom s jarním zbožím, když už bude léto?

 

Jak dlouho si myslíte, že tuto situaci můžete finančně ustát?

Myslím si, že dva tři měsíce bychom to možná zvládli, i když to by bylo opravdu na dřeň. Ale pak bychom vlastně potřebovali, aby to najelo zpátky v plných obrátkách a obávám se, že to nebude možné. Navíc budou lidé asi pak spíše šetřit. Máme hypotéku a už jsme si s manželem říkali, že přinejhorším náš dům můžeme prodat a nějak to zkrátka vymyslet.

Nastavili jste si v rodině nějaký úsporný režim? Jaká je nálada u vás doma?

Vzhledem k tomu, že jsme oba v poměrně krátké době začali podnikat, tak už jedeme v určitém úsporném režimu poměrně dlouho. Máme dvě malé děti, hypotéku a provozní náklady. Nakupujeme tedy jen to nejnutnější. Z hlediska psychiky je to velmi náročné a my jsme si hned na začátku řekli, že nesmíme a nechceme upadnout do nějaké letargie a že ta psychická stránka věci je strašně důležitá. Takže doděláváme resty, na které doteď nebyl čas. Snažíme se na zahrádce být aktivní fyzicky, vaříme si, děláme si to s dětmi hezké. Jednou týdně jedu na Kladno pořešit věci kolem obchodu, ale manžel je doma a on opravdu nemůže pracovat a to je ten zásah, který nás ovlivňuje každý den.

Podnikatelé Anna a Jan vkládají naději do chytré karantény. Podnikatelé Anna a Jan vkládají naději do chytré karantény. | Archiv Anny a Jana Vinš

Jaký je váš názor na opatření státu v boji s koronavirem?

Mám pocit, že v České republice se to zvládá. Hodně nadějí vkládáme do chytré karantény. Moje maminka pracuje v zařízení seniorů, manželova maminka se zase stará o babičku, která je v nejohroženější skupině, takže se s nimi pro jistotu nestýkáme, i když je to těžké a chybí nám i dětem. Nechceme nic riskovat, ale na druhou stranu, jak dlouho je tohle udržitelné? Dcera teď v karanténě oslavila narozeniny, těžko se tříletému dítěti vysvětluje, že ta dlouho očekávaná oslava bude bůhví kdy.

Jak vidíte vaši budoucnost? Neodradily vás takové problémy hned v začátku podnikání?

Vše vypadalo, že jsme na dobré cestě, samozřejmě jsme věděli, že každé podnikání představuje určitý vstup do rizika, ale tahle situace vznikla ze dne na den a my vůbec nevíme, co bude, a to je na tom asi to nejtěžší. Ale rozhodně nemáme v plánu to vzdávat. Jsme na to pořád dva, vlastně čtyři, a tak se nehroutíme a ani nebudeme. Určitě to má spousta lidí ještě horší a jen doufám, že ta semknutost, kterou všichni v posledních týdnech ukázali, bude pokračovat v těch měsících, které nás čekají a budou možná ještě těžší, než ty aktuální.

Video  Vojtěch a novinky o koronaviru: Ministr řešil uvolnění opatření, promořenost Česka, testování i nákup respirátorů  - ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa