Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Divadla v době koronavirové: Vstupenky na NIC a Spejbl s Hurvínkem online

Autor: veef - 
3. dubna 2020
21:41

Pražská divadla ani v těchto těžkých časech, kdy zůstavají kvůli koronavirovému vyhlášenému stavu nouze zavřená, nezapomínají na své diváky a snaží se jim tuto náročnou dobu všemožnými alternativními projekty zpříjemnit. Třeba Divadlo v Dlouhé rozjíždí unikátní projekt Duben jinak - všechny hrací dny v 19 hodin zveřejní připomínku každého z naplánovaných představení. Studio dva zase na facebooku vysílá originální talkshow svých herců. Magistrát zároveň pouští projekt, v němž si lidé mohou koupit „vstupenku na NIC“, a pomoci tak příspěvkem divadlu, které si vyberou.

Magistrát projekt vstupenky na NIC spustil symbolicky 1. dubna, na apríla. „Není to apríl, je to vážná věc. Pokud své umělce neudržíme nad vodou, oblíbená divadla či kluby mohou přestat existovat. A protože si my Češi rádi hrajeme, napadlo mě, že nebudeme dělat obyčejnou sbírku. Nabídneme vstupenky na NIC. Chceme tím ukázat, že za svými umělci stojíme. Oni nyní pomáhají, jak to jen jde, my pomůžeme jim,“ vysvětluje radní pro kulturu Hana Třeštíková.

5 000 korun za NIC

Projekt magistrát spustil ve spolupráci s online prodejcem vstupenek GoOut. Zájemce si zvolí, jaké divadlo chce navštívit, a v rezervačním systému si koupí vstupenku do virtuálního sálu. Čím luxusnější místo si vybere, tím bude jeho příspěvek vyšší. Ceny se pohybují od 20 korun až po 5 000. Za tuto cenu získá návštěvník exklusivní VIP místo.

Virtuální sály mají v tuto chvíli kapacitu tisíc míst a celková hodnota vstupenek v každém sále je přes 680 000 korun. Sály se ale mohou v případě vyššího zájmu průběžně rozšiřovat. Akce NIC 2020 proběhne 1. května. „Na konci akce každá kulturní instituce dostane peníze za prodané vstupenky,“ vysvětlil Lukáš Jandač, obchodní ředitel GoOut.

Duben jinak

Do boje s nastalou situací se pustilo i Divadlo v Dlouhé. I zde se symbolicky od 1. dubna spustil projekt DUBEN JINAK. „Všechny hrací dny bude v 19 hodin zveřejněna originální připomínka každého z 27 naplánovaných představení,“ vysvětluje Daniela Šálková, ředitelka Divadla v Dlouhé, a dodává: „Celý produkční tým divadla spolu s uměleckým souborem jedou naplno. Natáčíme obrazem i zvukem, stříháme, vybíráme z archivů a připravujeme i zcela nové formáty. Věříme, že diváky náš alternativní program bude bavit a že zůstanou s námi i v dubnu.“

Své věrné diváky se rozhodlo v době koronakrize zabavit i Studio DVA. „Už 12. března jsme spustili naši první online talkshow JSME S VÁMI, na kterou jsme dostali nespočet pozitivních ohlasů. Rozhodli jsme se proto v tomto formátu pokračovat. Na programu máme kromě talkshow i koncerty nebo speciální divadelní představení. Vysíláme zdarma, ale kdo nás chce podpořit, může si na našem webu zakoupit dobrovolnou vstupenku v libovolné výši,“ vysvětlil Tomáš Přenosil, PR manažer Studia DVA.

Spejbl a další v online televizi

Kulturu se rozhodla podpořit i online televize Mall.tv. Každý večer tu zájemci mohou najít živé přenosy divadelních představení, koncertů nebo přednášek. Výběr je opravdu pestrý a nezapomíná se v něm ani na děti. K vidění je třeba představení z Divadla Spejbla a Hurvínka. „Protože si v roce 2020 připomínáme 100 let od chvíle, kdy pan Spejbl poprvé vstoupil na scénu, rozhodli jsme se i my vstoupit do online světa a naše představení zprostředkovat divákům na webové televizi Mall.tv. Další naše představení jsou k vidění na našem webu v sekci Koronavirová hlídka. Doufáme, že tak našim malým divákům alespoň trochu zpříjemníme nastalou situaci,“ řekla Blesku Darina Miklovičová, PR manažerka divadla.

e.lesanova ( 3. dubna 2020 23:24 )

Magistrát jako "profi" šmejdi...ještě to mohli zkusit s hrnci Hnus...

Ocicko ( 3. dubna 2020 22:40 )

Té radní pro kulturu Třeštíkové až taky srač.ovatí mozek. Vemte se s tím blbem Hřibem za ruku a jděte se udat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa