Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S rouškou i do postele? Sex koučka popsala, jak na milování v karanténě

Autor: lc - 
19. března 2020
05:58

Karanténa uzavřela Čechy do jejich bytů a domů. A vyrojily se první spekulace o tom, že po tomto krizovém období přijde na svět mnohem více dětí než v jiném čase. Ale máme na sex vůbec chuť? A jak se v době koronaviru milovat bezpečně? Blesk.cz se zeptal sexkoučky Gaii Julie Poupětové.

Všichni jsme v karanténě, lidé spolu v rodinách tráví celé dny. Někteří odborníci už spekulují, že se za devět měsíců narodí víc dětí než obvykle. Neznáte nějaký odborný výzkum, který by poukazoval na podobnou situaci?

V této chvíli můžeme spekulovat stejně tak o tom, zda se státem nařízená karanténa projeví za nějaký čas v nárůstu porodnosti, nebo naopak ve zvýšení rozvodovosti. Před pár dny proběhla médii zpráva, že v jednom z čínských měst v oblasti, která byla uzavřena do karantény, došlo ke skokovému nárůstu počtu dvojic žádajících o rozvod. Otázkou je, zda to bylo způsobeno tím, že příslušné úřady byly z důvodů karantény dlouhodobě zavřené, nebo zda v tom hraje určitou roli i intenzivnější soužití některých párů a gradace jejich neřešených konfliktů. Navíc, obavy z nakažení a celé situace spíše zvyšují celkový stres. Ten pak může v některých rodinách vést úplně k opačným efektům než k většímu množství sexu.  

Jak se díváte na vztah koronavirus a bezpečný sex? S rouškou i do postele?

Asi jsme všichni viděli ty kreslené vtipy, že teď se doporučují pozice zezadu. Osobně se už léta setkávám s tvrzením, že žádný sex není úplně bezpečný. Pokud jde o zdraví, a to i s ohledem na koronavirus, masturbace je zřejmě nejbezpečnější formou sexu, obzvláště pokud je jeden z partnerů v karanténě a je fyzicky izolovaný od toho druhého, ať už v jedné domácnosti, nebo ve dvou bytech. Pokud jsou v karanténě oba, většinou nejsou úplně tělesně oddělení a nemají zákaz objímání, ale tam, kde je v izolaci jeden z partnerů, třeba lékař apod., je to těžké.

Nejznámější česká sex koučka Gaia Julie Poupětová Nejznámější česká sex koučka Gaia Julie Poupětová | archiv

Jak si tedy poradit?

Když partneři umí používat společně nějakou formu telefonického kontaktu nebo aplikaci (např. WhatsApp) na komunikaci a zároveň při tom být společně vzrušení, třeba právě díky autoerotice, má to rozhodně lepší vliv na psychiku, než být navzájem úplně odříznutí. Jinak v posteli vás pochopitelně před novou formou koronaviru rouška nezachrání. Nicméně, s nadsázkou řečeno, v tomto případě paradoxně, čím kratší sex, tím lépe.

Je něco, čeho bychom se teď měli v této oblasti vyvarovat?

Myslím, že pokud už nyní ve společnosti dochází k přenosům nového typu koronaviru, u kterých nelze dohledat zdroj (tzv. komunitní přenos), měli bychom především opustit představu, že se nás to netýká. Podle čerstvé studie uveřejněné v časopise Science mají dokonce dvě třetiny přenosů na svědomí lidé, kteří nemají vůbec žádné příznaky. Takže pokud nemáte příznaky, posilujte si klidně i nadále imunitu pravidelným sexem ideálně se svým stálým partnerem, ale venku se, prosím, chovejte, jako byste sami byli přenašeči viru.   

Jak z vašeho pohledu sex koučky tuto situaci naopak využít?

Myslím si, že nikdo učený z nebe nespadl. A pokud spolu lidé mají najednou trávit víc času, mají vzácnou příležitost trochu vylepšit své partnerské, vztahové a milenecké dovednosti, třeba s pomocí video kurzů na našich stránkách. Zdokonalit se mohou od erotické komunikace přes líbání, dotýkání, vzrušování až po umění intimních masáží. Navíc, v blízkých dnech vyjde má kniha Intimní štěstí, která, doufám, bude řadu párů inspirovat ke změně úhlu pohledu na celou sexuální oblast a otevře jim svým způsobem oči třeba i tam, kde řeší nějaké intimní obtíže. Bude k dostání i pro elektronické čtečky jako e-book, takže doufám, že se lidé v tomto případě nakazí jen trochou sarkasmu a pozitivní sexuální inspirací.

Prozraďte pár fíglů, jak si „intimní štěstí“ zajistit…

Pokud to mám shrnout do dvou vět, znělo by to asi nějak takhle: Objevte úplně nový pohled na sexualitu a začnete s jeho pomocí rozvíjet svůj vztah. Ten nový pohled na sex totiž přináší obrovské množství nových možností, které lidé uzavření v původních schématech nevidí. Možná že je karanténa nakonec dobrý čas pro partnerský a intimní restart ve vašem vztahu.   

Jak trávíte karanténu vy?

Jsem kreativní šílenec, stále na něčem pracuji... Pomalu se pouštím do nových projektů, které mám v hlavě už pár let. Dlouho jsem díky knize neměla čas, ale teď začínám znovu točit videa na můj Youtube kanál, takže lidé najdou řadu aktuálních postřehů i tam. A trochu se vracím ke cvičení jógy, protože moje oblíbená pole dance studia jsou teď zavřená. 

Video  Hasiči si zatancovali v autobuse. Prý potřebovali upustit páru.  - HZS ČR
Video se připravuje ...

 

kukuku ( 19. března 2020 11:44 )

Když to partneři umí i přes aplikaci (např. WhatsApp), tak koučka mohla zrovna doporučit gruppensex přes videokoferenci.

diskutujici ( 19. března 2020 09:46 )

Koukam, ze na Gaii Julii se plasticky chirurg uz celkem dost vyradil.
Brrr

sorgedoktor ( 19. března 2020 07:48 )

To jako myslite doma v rodine, nebo jak...

kochan ( 19. března 2020 06:44 )

Sexovat se bude jen ve skafandru♦

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa