Spoluzakladatel skupiny Greenhorns nebyl »jen« muzikantem, jeho další velkou vášní bylo kreslení vtipů. Málokdo ale ví, že malířkou je i jeho manželka Věra. Právě ona namalovala svého muže v obležení domácích mazlíčků. A dokonce tam zvěčnila i svou podobiznu. „Na tomhle obrazu je to krásně vyjádřené. Celý život byl obklopen kočkami. Tady byly ty čtyřnohé, ale Věra byla ta dvounohá,“ začal svou smuteční řeč kněz Michael Špilar.

Dvojí vyznání

Duchovní také popsal, jak to vlastně bylo mezi Janem a Věrou. „Honza byl drsný romantik. Byl to velmi citlivý člověk, který ale nedokázal své city pořádně projevit, nedokázal o nich mluvit. Když se prý poznali, tak jí řekl, že ji má rád, že se do ní zamiloval, ale že už jí to nikdy neřekne. To je velmi silné,“ konstatoval kněz. I když spolu manželé nežili, Věra mu před smrtí volala a oba si vyznali lásku. „Řekla mu, že ho měla a vždycky bude mít ráda. A Honza jí odvětil – já taky. Takže to řekl vlastně dvakrát,“ zakončil Špilar svou smuteční řeč.

Škoda lásky

Součástí obřadu byly i modlitby. Velkou obřadní síní strašnického krematoria také zněly Vyčítalovy písně To tenkrát v čtyřicátom pátom a Vzpomínky poštmistrovic kluka. Na úvod se z reproduktorů linula slova písně Škoda lásky v podání Greenhornů a na závěr Hallelujah v originálním podání Leonarda Cohena (†82). Na poslední vandr přišlo Honzu Vyčítala vyprovodit na tři stovky lidí, včetně trampů a milovníků military s vojenskými auty.

Video
Video se připravuje ...

Karel Vágner vzpomíná na Jana Vyčítala. Hana Höschlová, Jan Jedlička

Fotogalerie
38 fotografií