Muzikant a malíř, kterého našli v neděli večer v jeho bytě na pražském Žižkově bez známek života, měl vážné zdravotní problémy. Ty ale řešil, dokonce se podrobil operaci. „Honzu propustili z nemocnice jako zdravého pacienta. Prodělal operaci, při níž mu byl implantován kardiostimulátor, protože měl problémy se srdíčkem. Ze špitálu se sice vrátil hodně pohublý, ale všichni jsme si mysleli, že začne zase jíst a rychle se spraví,“ popisuje poslední týdny zpěvákova života jeho blízká přítelkyně Mgr. Petra Nováková. Ta je sama vystudovanou lékárnicí a vůbec ji nenapadlo, že mu zbývá jen pár dnů života.

Nařídili pitvu

„Je to tak šest let, co začal Honzík žít zdravě. Přestal pít, a dokonce i kouřit. Tvrdil, že ho to přestalo bavit a on dělal jen věci, které ho bavily. Měl to tak celý život,“ tvrdí Nováková, která popsala, že humorista rozdával smích až do posledních hodin. „I když mu nebylo dobře, humor ho nepřešel. Byl unavený a vysílený, ale i tak dokázal vtipkovat,“ říká se slzami v očích lékárnice.

„Jeho smrt přišla z minuty na minutu. Zatím nedokážeme říct, na co zemřel, je nařízena soudní pitva, ale myslím, že nevydrželo srdíčko. Uvidíme, co nám řeknou lékaři,“ vzpomíná na děsivý okamžik Petra Nováková, která se v neděli nemohla dostat do zpěvákova bytu. Proto zavolala záchranku a policii, jež musela dveře násilně otevřít. I když byl Vyčítal ženatý s Věrou, roky byla jeho blízkou přítelkyní právě Petra.

Pohřeb bude v úterý

Smuteční rozloučení s Janem Vyčítalem proběhne v úterý ve 14 hodin ve Velké obřadní síni v pražských Strašnicích. „Přišla nabídka od skupiny Greenhorns, ale jeho manželka Věra ji s velkým díky odmítla a zvolila variantu, že během obřadu zazní Honzovy písničky,“ prozradila novinám humoristova přítelkyně Petra.

Fotogalerie
22 fotografií