Kočovný muzikantský život, několik autohavárií a nezdravý životní styl mu vynesly chronické potíže s pravou rukou a krční páteří. Téměř zchroml, neudržel štětec a ani nemohl hrát, při chůzi se kroutil bolestí. Podstoupil řadu revmatologických procedur, jedl prášky po hrstech, ale s kreslením a hraním se Vyčítal musel rozloučit.

S vážnými zdravotními problémy mu prý nakonec pomohlo, že ho jako vyznavače country hudby a romantiky westernů přátelé několikrát pozvali do Spojených států. Zprvu tam se skupinou Greenhorns hrával, pak už jen zpíval a nakonec se sotva hýbal. Jeden americký kamarád si ho tenkrát vzal stranou a řekl mu, že ho vezme někam, kde mu pomohou. Vydali se terénním autem do indiánské rezervace. Stará indiánka ho tam čarováním a bylinkami a všelijakými tajnými procedurami dala dohromady tak, že ho záda zanedlouho přestala bolet a ruka se začala postupně hýbat.

Závislost na alkoholu

Honza Vyčítal se nikdy netajil tím, že mu chutná alkohol. Zatímco v restauracích pil pivo a panáky, doma slivovici. „Abych mohl psát texty, musí se mi nejdřív otevřít nebe, ze kterého padají nápady. A to se mi stane vždycky po několikáté rundě,“ přiznal bez skrupulí svou závislost na alkoholu pro Krajskélisty.cz.

Denně udělám tak šest piv, šest panáků a mezitím vypiju tak dvě kávy. To mi celkem stačí. Někdy toho je samozřejmě víc, piju podle situace,“ dodal.

V posledních letech už nemohl kvůli revmatickým potížím hrát na kytaru, tak jen zpíval a moderoval. Příčina jeho náhlého skonu zatím není známa.

Fotogalerie
29 fotografií