Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko pošle na hranice armádu se stany a kontejnery. Cizince čeká povinné testování

Aktualizováno -
9. března 2020
22:16
Autor: ČTK - 
9. března 2020
18:17

Na deseti hraničních přechodech, kde aktuálně platí mimořádná opatření, vznikne zázemí pro odběry vzorků u lidí s podezřením na nákazu koronavirem. Po dnešním zasedání vlády to novinářům řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Část výbavy na hranicích bude pocházet ze zásob ministerstva obrany, jedná se například o zdravotnické kontejnery, které jsou součástí polních nemocnic. Česká armáda vypomůže s testováním cizinců, kteří budou vykazovat symptomy nákazy, také personálně a posílá na hranice svých třicet vojenských zdravotníků. Vedení armády také kvůli koronaviru zrušilo účast českých vojáků na březnových mezinárodních cvičeních. Zrušilo také služební cesty vojáků do rizikových oblastí.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) dodal, že armáda je schopná kontejnery a zdravotnické stany k hranicím dopravit do několika hodin. Aby se odběr vzorků zefektivnil, posílí armáda činnost integrovaného záchranného systému také vlastním zdravotním personálem, uvedl.

„Celkem 30 příslušníků vojenského zdravotnického personálu ze zdravotnické služby resortu ministerstva obrany bude spolupracovat ve směnách s příslušníky IZS, konkrétně hasiči, policisty, celní správou a hygieniky,“ doplnila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Podle Dvořákové již v minulosti armáda podobně posílila například českou policii během předsednictví v Radě EU v roce 2009 nebo při výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.

Testovaní lidé budou muset na hranicích vyčkat do chvíle, než bude k dispozici výsledek jejich vyšetření. „Jestliže bude pozitivní, tak budou transportováni do příslušného zařízení a svěřeni do péče lékařů,“ uvedl Hamáček. Povinnost nechat se otestovat a vyčkat na pokyny na základě výsledků testů by mělo obsahovat chystané mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví.

Opatření mohou začít fungovat od chvíle, kdy na hranicích budou k dispozici zdravotníci a armádní technika. „Povinnost cizinců strpět vyšetření bude pak od chvíle, kdy to vyhlásí ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl Hamáček. Pravděpodobné je, že s pozitivním testem na onemocnění COVID-19 by byli převezeni do nemocnic.

„Karanténa by přicházela v úvahu v případě, kdy by byli převáženi do nějakého v uvozovkách domácího prostředí,“ dodal. Stát by ale takové budovy musel nejprve zajistit.

Kontroly na hraničním přechodu s Německem na dálnici D5 v Rozvadově na Tachovsku (9.3.2020) Kontroly na hraničním přechodu s Německem na dálnici D5 v Rozvadově na Tachovsku (9.3.2020) | Blesk:Zbyněk Schnapka

Mimořádná opatření platí od dnešního rána na deseti hraničních přechodech. Policisté, hasiči a celníci na nich namátkově kontrolují přijíždějící a upozorňují je na rizika spojená s koronavirem. Policisté cestujícím předávají letáky s informacemi o viru a o přijatých opatřeních v češtině, angličtině a němčině. Hasiči lidem namátkově měří teplotu.

Armáda ruší akce i výjezdy

Dvořáková rovněž sdělila, že na základě doporučení ministerstva zdravotnictví a hlavní hygieničky ministerstva obrany armáda zrušila z preventivních důvodů zahraniční služební cesty svých příslušníků do určených rizikových oblastí. „Stejně tak se ruší účast českých vojáků na březnových mezinárodních cvičeních,“ dodala. Cvičení vojáků v České republice pokračuje bez omezení.

Služební cesty zaměstnanců resortu ministerstva obrany již zakázal ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) minulý týden. Rozhodl také, že návštěvníci budov resortu musí podepsat prohlášení, že od poloviny ledna nepobývali v rizikových oblastech.

Vojáci i civilní zaměstnanci také musí bedlivě sledovat svůj zdravotní stav. To dnes potvrdil mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Lidové noviny uvedly, že zpřísněná opatření pro vstup do armádních a ministerských budov souvisí s obavou před případným paralyzováním stěžejních částí ministerstva, které třeba zodpovídají za ochranu vzdušného prostoru před teroristy.

Pejšek poznamenal, že byl vydán pokyn hlavní hygieničky české armády pro všechny vojáky a zaměstnance, aby více dbali na sledování svého zdravotního stavu. Dostali také pokyny, jak mají postupovat v případě zdravotních potíží.

hadisko ( 10. března 2020 08:26 )

vláda se snaží, naši policistése snaží zabránit pašerákum k obchodu s migranty a jejich vstupu do evropy!!a přesto se najde česká novinářská špína,hnuj,hovado jak říkají lidé nějaký Fendrych který co ho znají jen špiní vládu,Babiše jeho lži,­intry­ky,po­drazy,­křivár­ny neskutečná špína jeho charakteru dokonce aby se zavděčil luze EU sluničkářum,pirátum udava­čum,ne­ziskov­kám,km­otrum opozice ta zruda chce příjmout 50 uprchlíku podle toho skřeta není to problém pro náš stát!!! chápete to jaká to musí být zruda v době kdy hrozí epidemie neskutečných rozměru ten křivák novinářská špína chce do naši země 50 tisíc uprchlíku!!Co to je za novinářskou zrudu tobě přeji to nejhorší at se ti nějaký znásil­novač­,tero­rista,­podře­závač odvděčí na ženě dětech tak jak to migranti dělají po celém světě!!!

Pink ( 10. března 2020 02:14 )

Zlatá železná opona.

pytlak18@seznam.cz ( 9. března 2020 23:00 )

Nazdar dívky a chlapci.
Sme přemnožení a musíme likvidovat nepohodlné a riminalni lidi.a ty co jen rodí a od státu chtějí být. Dost bylo tolerance!!!!!!!!

verka1 ( 9. března 2020 19:37 )

Proč jsou na hranicích naší a kde jsou němečtí záchranáři, policie, armáda??
Povinné testování pro cizince a pro naše obyvatele jen pro někoho.

Anifa ( 9. března 2020 19:08 )

Tak my je budeme u nás testovat a léčit? Nemáme pro obyvatele ani obyčejné roušky a desinfekci. Nebylo by lepší ty nemocné na hranicích hned poslat zpět? Kdo to bude financovat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa