Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Deprese z koronaviru, slovenský zvrat i rozsudek u MeeToo. Takový byl týden v Epicentru

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
7. března 2020
06:00

Kolem koronaviru zavládla epidemie hysterie, protože máme přebytek informací, míní neurolog Martin Jan Stránský. Posunem Petera Pellegriniho do popředí strana Smer - SD podle politologa Martina Sekeráka zabránila na Slovensku ještě drtivějšímu volebnímu propadu. Odborový předák Josef Středula hovořil o dopadech koronaviru na zaměstnance a aktivistka Johanna Nejedlová z neziskové organizace Konsent o rozsudku nad bývalým filmovým producentem Harveym Weinsteinem. Takový byl týden v Epicentru.

„Všichni jsou na sociálních médiích, anebo média jsou všude a máme přebytek informací,“ prohlásil odborník na lidský mozek Stránský. Podle něj lidé proto už přestávají komunikovat a rozpoznávat co je důležité, neumí myslet racionálně. „Ta společnost dneska, hlavně ta mladší generace, má padesátiprocentní nárůst úzkosti a deprese, než měla moje generace,“ podotkl v pondělí v Epicentru.

Video  Neurolog Martin Jan Stránský o hysterii z přebytku informací. 
Video se připravuje ...

Smer mohl dopadnout hůř, míní expert

Slovenské parlamentní volby vyhrálo hnutí OLaNO milionáře Igora Matoviče. Strana Smer - SD ale mohla podle politologa Mariána Sekeráka z VŠ Ambis dopadnout i hůř než na druhém místě. „Dramatičtějšímu poklesu té voličské podpory zabránilo velmi strategické rozhodnutí umístit pana Pellegriniho za volebního lídra a hlavní tvář kampaně,“ uvedl v úterý.

Video  Politolog Marián Sekerák k výsledku parlamentních voleb na Slovensku. 
Video se připravuje ...

Strach z koronaviru a opatření kolem něj mají a budou mít větší dopad na zaměstnance než u našich západních sousedů, míní předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Například německý zaměstnanec má v době, kdy je nemocný a uznán nemocným, což toto je stejná situace, tak má po dobu šesti týdnů 100 procent svého příjmu. Český zaměstnanec má pouze 60 procent svého příjmu,“ přiblížil ve středu.

Video  Odborářský boss Josef Středula k dopadu koronaviru na české zaměstnance. 
Video se připravuje ...

MeeToo: Spravedlnost není slepá?

To, že soud uznal bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina vinným z mnoha sexuálních obtěžování, je zlomové a vysílá to podle Johanny Nejedlové jasný signál obětem takových případů: „Že se té spravedlnosti dá dovolat, i když proti vám stojí někdo, kdo je extrémně mocný, extrémně bohatý,“ uvedla.

Video  Aktivistka Johanna Nejedlová o rozsudku nad Harveym Weinsteinem. 
Video se připravuje ...

Celé díly pořadu Epicentrum si můžete připomenout zde:

Video  Stránský o koronaviru: „Epidemie hysterie. Máme přebytek informací a nemyslíme racionálně“.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  Politolog: „Matovič bude slovenským premiérem.“ Přirovnal ho k Čižinskému.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  Koronavirus a čeští zaměstnanci: Karanténa připravuje rodiny o peníze, ale mohlo být i hůř, upozorňuje Středula.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Video  Aktivistka Nejedlová k rozsudku nad Weinsteinem: Oběti obtěžování, spravedlnosti se dovoláte!  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa