Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Aktivisté popadli rýče a rozkopali univerzitě trávník. Došlápla si na ně policie

Autor: ČTK, for - 
19. února 2020
21:35

Tři lidi obvinila ve středu britská policie v souvislosti s pondělním protestem, na kterém klimatičtí aktivisté kritizovali univerzitu v Cambridge za vazby na těžební společnosti. Členové hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) při akci rozkopali trávník před historickou budovou vysoké školy, informoval list The Guardian.

Policisté obvinili z poškození cizího majetku tři lidi ve věku 19, 26 a 62 let, kteří se v pondělí zúčastnili protestu před historickou budovou Trinity College, největší kolejí univerzity v Cambridge.

Klimatickým aktivistům se nelíbí vazby vysoké školy na společnosti spojené s těžbou fosilních paliv. V rámci protestu vykopali pomocí rýčů a vidlí do trávníku díry a příkopy.

Aktivisté protestovali netradičně - rozkopali trávník u historické budovy univerzity v Cambrigde. Aktivisté protestovali netradičně - rozkopali trávník u historické budovy univerzity v Cambrigde. | Reuters

„Trinity College musí zpřetrhat své vazby na společnosti spojené s těžbou fosilních paliv,“ vyzvala na facebooku skupina Extinction Rebellion. „Jo, a měla by využít této příležitosti a nahradit trávník květinami. Jaro je koneckonců za rohem,“ dodali aktivisté.

Jedna z žen obviněných v souvislosti s pondělním protestem čelí spolu s dalšími třemi osobami obvinění z poškození cizího majetku také kvůli úternímu protestu před cambridgeským sídlem firmy Schlumberger. Ta poskytuje služby těžařům ropy. Protestující budovu posprejovali a později se přilepili k policejním autům.

Obě akce byly součástí protestního týdne, který vyhlásilo ekologické hnutí Extinction Rebellion. To vzniklo v roce 2018 právě v Británii a jeho protesty za ochranu klimatu se následně rozšířily do celého světa včetně Česka.

hennessy7 ( 19. února 2020 22:06 )

Tak že by sami aktivisti přiložili ruce k dílu a uvedli trávník do původního stavu? Nebo když chtějí sázet květiny, nechť sází - za svoje samozřejmě. Pak se uvidí, jak jim jde zahradničení, jestli umí i něco vytvořit nebo jen ničit....

Zobrazit celou diskusi