Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Rasista zabil nevlastní sestru (†17), pak chtěl vystřílet mešitu. Soudí ho za terorismus

Autor: ČTK - 
17. února 2020
15:22

Nor Philip Manshaus, podezřelý z vraždy své nevlastní sestry a následného útoku na mešitu ve městě Baerum nedaleko Osla, byl oficiálně obviněn z terorismu a z vraždy. Soudní proces bude zahájen 7. května, informovala dnes agentura AP.

Dvaadvacetiletý muž vtrhl loni v srpnu se střelnými zbraněmi do mešity na předměstí norské metropole Osla podle vyšetřovatelů „s cílem pozabíjet co nejvíce muslimů“. Vypálil šest ran, ale nikoho nezranil a přítomným se ho podařilo přemoci.

Do mešity se norský mladík vydal oblečený do neprůstřelné vesty a s helmou, na které měl videokameru. Podle norských médií se inspiroval teroristickým útokem ultrapravicového radikála na Novém Zélandu, který v březnu 2019 zaútočil na dvě mešity ve městě Christchurch. Zahynulo tehdy 51 lidí.

Manshaus je zároveň podezřelý z vraždy své 17leté nevlastní sestry, která podlehla třem střelným ranám do hlavy a jedné do hrudníku v jejich domově ve městě Baerum. Dívka měla čínské předky – manželka Manshausova otce ji totiž adoptovala z Číny. Norská média již dříve uvedla, že útočníkův čin byl rasově motivovaný.