Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sestry (94 a 92) rozdělila bitva o Stalingrad: Shledaly se poprvé po 78 letech!

Autor: shp - 
6. února 2020
05:22

Rozdělila je krutá druhá světová válka. Neviděly se déle než tři čtvrtě století. Naděje, že by se ale opět mohly shledat, ale ani jednu z nich neopustila. Nakonec se na ně usmálo štěstí a cesty osudu je opět svedly dohromady. Ruské sestry Rosalina (94) a Julia (92) Charitonovovy se setkaly po neuvěřitelných 78 letech od bitvy u Stalingradu, kde byly násilně rozděleny.

Rosalina během druhé světové války pracovala v továrně na výrobu tanků. „Ano, vyráběla jsem tanky. Víte, klikové hřídele pro ně,“ zavzpomínala Ruska pro televizi NTV, která zdokumentovala neuvěřitelně dojemné setkání dlouho odloučených sester. Když došlo k útoku nacistů na továrnu, nacházela se zrovna na trajektu, který ji měl dostat do bezpečí.

Na loď zaútočilo letectvo

I trajekt byl však stejně jako továrna napaden Hitlerovými vzdušnými silami Luftwaffe. „Byli naloženi na trajekty a moje matka mi řekla, jak ji to po posledním výbuchu smetlo do Volhy. Málem se utopila, ale nějaký voják ji vytáhl ven,“ prozradil syn Rosaliny Jurij Ponomarev. Žena pak ušla pěšky s dalšími přeživšími asi 386 km do Saratova.

Tam jim bylo nařízeno, aby se vydali na Ural, aby tam pracovali v další továrně na výrobu tanků. Rodina Rosaliny si myslela, že zemřela. „Bylo nám řečeno, že Rosa zemřela. Znělo to jako pravda, tak jsme po ní nepátrali,“ řekla televizi Julia. Setkání sester v roce 2020, na který připadají také oslavy 75. výročí konce války, bylo velmi dojemné.

Dojemné setkání

Ženy plakaly štěstím, objímaly se a pusa střídala pusu. „Julinko, ach můj bože..., ach,“ neubránila se dojetí Rosalina. „Stále si pamatuji náš dům, a jak jsme sáňkovaly ze svahu,“ zavzpomínala Julia. „Rozdělila nás válka,“ uzavřela její sestra. Při bitvě o Stalingrad zemřely mezi lety 1942 až 1943 téměř dva miliony lidí.

Zobrazit celou diskusi