Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putin přilepší veteránům. Vysloužilci i vdovy od něj dostanou k výročí necelých 27 tisíc

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
7. února 2020
19:40

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos o jednorázové výplatě asi 26 800 korun válečným veteránům. Prémii na počest 75. výročí sovětského vítězství v druhé světové válce dostanou podle listu Kommersant Rusové žijící v Rusku, Lotyšsku, Litvě a Estonsku. Druhá světová válka je Putinovým oblíbeným tématem. „Rád bych o tom napsal článek, o tomhle tématu,“ svěřil se novinářům Putin na své prosincové tradiční výroční tiskové konferenci. 

Na jednorázovou výplatu mají podle deníku nárok váleční invalidé a veteráni, bývalí nezletilí vězni koncentračních táborů a ghett, vdovy a vdovci po vojácích, padlých ve válkách s Finskem a Japonskem a ve Velké vlastenecké válce (tak Rusové říkají období druhé světové války po nacistickém útoku na Sovětský svaz).

Po asi 17 900 korunách dostanou někdejší nejlepší pracovníci v týlu a bývalí zletilí vězni koncentračních táborů, věznic a ghett. Peníze by veteráni měli dostat během dubna a května.

Podle místopředsedkyně vlády Taťjany Golikovové úřady k 1. listopadu 2019 evidovaly v Rusku 60 842 žijících účastníků války a válečných invalidů. K zajištění všech výplat k výročí vítězství bude podle šéfa penzijního fondu Maxima Topilina zapotřebí asi 21,5 miliardy korun. Putin již loni podepsal výnos, podle něhož mají váleční veteráni každý rok dostávat ke Dni vítězství asi 3600 zhruba, uvedl Kommersant.

Rusko na 75. výročí konce války chystá velkou slávu

Rusko, které se považuje za nástupce Sovětského svazu, se chystá oslavit 75. výročí válečného vítězství s velkou pompou. Moskva nyní reaguje podrážděně na vše, co podle ní zpochybňuje klíčovou sovětskou roli v porážce nacismu, včetně zářijové rezoluce Evropského parlamentu. Podle této rezoluce druhá světová válka vypukla v důsledku sovětsko-německé dohody ze srpna 1939, známé jako pakt Ribbentrop-Molotov.

Vyšetřovatelé a prokuratura v předvečer výročí podle médií prověřují také zprávy o válečných veteránech žijících i 75 let od konce války v rozpadajících se domcích či zchátralých bytech bez vody a plynu.

Zobrazit celou diskusi