Patří sem hlavně slupky z ovoce a zeleniny, které vznikají v kuchyni při vaření. Ty ze salátových okurek si ženy dávají na obličej jako osvěžovač pokožky, ale jinak slupky většinou končí v popelnici, v lepším případě v té na rostlinný odpad, ještě v lepším případě na kompostu. Co s nimi trochu víc čarovat?

VIDEO: Videonávod na jarní věnec - Hobby s Markétou Mayerovou

Video
Video se připravuje ...

Videonávod na jarní věnec - Hobby s Markétou Mayerovou Czech News Center

Jablka a hrušky na čaj

Zvlášť pokud máte doma ovoce z vlastní zahrady nebo kupujete bio a farmářské, bylo by slupek škoda. Dají se pokrájet, usušit, smíchat třeba s rozinkami a vytvořit tak skvělou směs na přípravu ovocného nápoje. Pak stačí lžíci slupek přelít horkou vodou a případně dosladit medem. Slupky z ovoce se ale na čaj nemusí ani sušit, dají se použít čerstvé.

Zkuste si vyrobit třeba ovocný ocet: Nahrubo nasekanými jádřinci a odřezky vyskládejte sklenici asi do poloviny a přelijte medovou vodou (60 ml medu na litr filtrované teplé vody). Sklenici překryjte plátýnkem a nechte fermentovat při pokojové teplotě. Jednou denně promíchejte. Přibližně za 10 dní tekutina ztmavne. V tomto okamžiku odstraňte ovoce nebo ho zkompostujte a pokračujte ve fermentaci ještě 2 až 3 týdny. Ocet pravidelně promíchávejte.

Citron proti kameni

Slupky z bio citronů a pomerančů se nemusíte bát použít do pečiva. Co ale s půlkami vymačkaných citrusů, jejichž šťávu jsme si dali do čaje? Jsou ideální na čištění vodovodních kohoutků a jiných ploch zasažených vodním kamenem. Stačí polovinou citronu nebo pomeranče pořádně přejet kohoutek a pak ho otřít suchým hadrem.

Zbytky citronu taky dobře vyčistí rychlovarnou konvici, pokud nemáme při ruce ocet. Jeden vymačkaný plod chvíli vaříme v konvici, pak necháme v nádobě vychladnout a vypláchneme.