Šovheňuka čeká i desetileté vyhoštění z republiky. Zdravotní pojišťovně musí uhradit přes 4,4 milionu korun za léčbu. Radkovi, který původně požadoval odškodnění přes 7,3 milionu korun, soudy přikleply 200 tisíc. Poškozený ale již dříve uvedl, že se o peníze dál soudit nebude. Na nemajetném Ukrajinci by si asi těžko něco vzal.

Původně přitom proces v Plzni začínal jako pokus o vraždu. Soud ale Šovheňukův čin překvalifikoval jen na ublížení na zdraví. Odešel tak se šestiletým trestem, což byla třetina původní sazby. Vrchní soud ale verdikt Krajského soudu v Plzni pravomocně o čtyři roky zpřísnil.

Tragická procházka

Neštěstí, které aktivnímu hráči florbalu Radkovi úplně změnilo život, se odehrálo předloni v listopadu. Při procházce Plzní s přítelkyní a kamarádem narazili na tři opilé Ukrajince.  Začali do Radka strkat, pak Andrij tasil nůž.

„Šlo o tzv. motýlek s čepelí dlouhou 10 cm a mladíka dvakrát bodl do břicha. Útočil zcela bezdůvodně,“ řekl během plzeňského jednání státní zástupce Rykl. Opilou trojici pochytali čtyři jiní Ukrajinci a předali policii.

Přišel o nohu

Pobodanému Radkovi lékaři zachránili život. Kvůli poškození tepen, kdy mu krev netekla do nohou, mu museli tu levou ve stehně amputovat. Na pravé má obrnu lýtkového nervu. „Na jedné noze mám protézu, na druhé pak ortézu. Jiní invalidé se mohou o tu zdravou zapřít, aby nespadli. Já ne. Mám necitlivou patu a prsty a jsem rád, že se pohybuji aspoň o berlích,“ svěřil se Radek.

Role v Ordinaci

Ten před tragickým incidentem pracoval jako svářeč, hrál florbal. To teď nemůže. Radek si ale zahrál v seriálu Ordinace v Růžové zahradě zraněného hledače kešek. Tomu doktor Ota Kovář přímo v terénu amputoval nohu. I tak ho ale nezachránil.

„Já na rozdíl od filmové postavy přežil, ale stálo mě to nohu. Netušil jsem, že mi ji uřízli. Přišel jsem na to až dva dni po operaci, když jsem odhrnul deku. Bylo to tehdy hrozné,“ popsal Radek. O tom, jestli k útočníkovi cítí nenávist či zášť, mluvit nechtěl.

VIDEO: Florbalista Radek (28) přišel o nohu, pobodal ho opilý Ukrajinec (21).

Video
Video se připravuje ...

Florbalista Radek (28) přišel o nohu, pobodal ho opilý Ukrajinec (21). Zbyněk Schnapka