Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ať Válková skončí, nebo jdu já. Kolega se pustil do exministryně za „trapné“ výroky

Autor: sova, ČTK - 
12. ledna 2020
17:15

Právník a novinář Tomáš Němeček vyzval exministryni spravedlnosti a bývalou kandidátku na funkci ombudsmanky Helenu Válkovou (ANO), aby odstoupila z pozice zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Požaduje také, aby se vzdala místopředsednické funkce ve vládní radě. Němeček za důvod svého jednání označuje publikační činnost Válkové za minulého režimu a její „trapné“ výroky, kterými se v té samé souvislosti snažila hájit. Pokud Válková ve funkci zůstane, odejde z Rady vlády pro lidská práva sám Tomáš Němeček, jak uvedl na facebooku.

Ve čtvrtek se má na Úřadu vlády za účasti premiéra a jejího předsedy Andreje Babiše a místopředsedkyně Heleny Válkové sejít Rada vlády pro lidská práva.

„Odeslal jsem všem členům Rady výzvu k rezignaci H. Válkové na funkci zmocněnkyně vlády pro lidská práva i na členství v Radě, nejpozději do dne čtvrtečního jednání. V opačném případě se v ten den odporoučím z Rady já,“ napsal Němeček ve svém příspěvku. Zároveň osvětlil, jak se sám ve vládním orgánu ocitl.

Němeček: Pocit trapnosti je nesnesitelný

„Jsem členem této Rady od loňska: jednomu z vládních právníků přišlo zajímavé, aby někdo na jednání vnášel pohled zevnitř psychiatrické nemocnice. To jsem se rok snažil dělat (především upozorňovat na témata jako okrádání pacientů s pokročilou duševní nemocí, osud nepojištěných cizinců-samoplátců nebo nezamýšlené dopady vládních novel na lidi v exekuci),“ napsal Němeček, který v letech 2013 až 2016 působil jako podnikový právník Psychiatrické nemocnice Bohnice.

„Teď je už ale pocit trapnosti při sledování činů a výroků profesorky Válkové nesnesitelný,“ myslí si bývalý šéfredaktor týdeníku Respekt. Němeček několik let působil i v Lidových novinách, které v září 2013 po ovládnutí vydavatelství MAFRA Andrejem Babišem opustil.

Hamáček také chce, aby Válková odstoupila

Konec Heleny Válkové (ANO) ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva by uvítal i předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. O věci bude chtít mluvit s premiérem Andrejem Babišem (ANO), jak řekl v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM). 

Válková byla v posledních dnech kritizována kvůli svému článku o ochranném dohledu z konce 70. let, pod nímž je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Ten měl prokazatelně osobní zodpovědnost za justiční vraždu Milady Horákové. Válková se v minulých dnech hájila mimo jiné tím, že Urválka neznala. Vicepremiér Hamáček (ČSSD) to zpochybnil.

Zeman: Problém je, že zlehčovala roli Urválka

Články, v nichž Válková popisuje nutnost resocializace odpůrců režimu, zveřejnil server Info.cz. Podle historika Petra Blažka z Ústavu pro studium totalitních režimů Válková obhajovala institut ochranného dohledu, který často sloužil i k perzekuci politických odpůrců režimu.

Helena Válková, která dříve působila jako ministryně spravedlnosti, v pátek večer nominaci dodatačně odmítla. Svůj čin však zdůvodnila jen svým někdejším členstvím v komunistické straně. Prezident Zeman, který její odstoupení z nominace uvítal, problém nevidí v obsahu článku ani v členství Válkové v KSČ. „Skutečným, pro mě významným důvodem, je to zlehčování role pana Urválka,“ řekl prezident v rozhovoru pro Blesk.cz.

Video  Zeman: Jsem rád, že Válková nominaci odmítne. Zmínil novou favoritku.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Kazin ( 13. ledna 2020 10:31 )

Bože můj no tak byla v KSČ a kdo nebyl? Tady rozkraden za 30 let majetek a pořád se řeší kdo byl či nebyl v KSČ. A nejvíc cucaci a blbci. Válková doteď nikomu nevadila. Ale to by nebyl stupidní Český národ aby zase nevdakal. Ale znova říkám Češi jiní nebudou. Je to národ udavačů, zavistivců a blbců. A kdyby se narodil druhý Hitler budou stát v první řadě a podávat informace

zeleny.ropak ( 13. ledna 2020 08:27 )

Vidí někdo rozdíl mezi "Urválkem" a současnými "prokurátory" z řad lidových soudců , co soudí Válkovou?

pablo41 ( 12. ledna 2020 18:25 )

Nevím zda by chyběl, ale vím, že Válková je bezcharakterní bezostyšná lhářka, která nebude chybět ani ve frontě na opékané buřty.

e.lesanova ( 12. ledna 2020 17:39 )

Němeček by snad někomu "chyběl" ????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa