Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tisíce vězňů protestovaly za lepší podmínky: Osobně s nimi vyjednával ministr spravedlnosti

Autor: chal, ČTK - 
10. ledna 2020
17:44

Před dvaceti lety vypukla ve Vinařicích stávka vězňů, kteří požadovali celkové zlepšení podmínek. Protesty se rychle rozšířily po celé republice. Na většině míst byly poklidné, v několika věznicích ale trestanci demolovali a zapalovali zařízení.

Nový zákon o výkonu trestu a celková nespokojenost se špatnými podmínkami panujícími ve věznicích vedla trestance z Věznice Vinařice k tomu, že 10. ledna roku 2000 většina z nich zahájila protestní hladovku.

Vězni nebyli spokojení se zákonem, který zpřísňoval jejich režim a omezoval počet balíků, které mohli od příbuzných dostat, na dva. Stávka brzy postihla asi třetinu věznic po celé České republice.

V Kuřimi se zapojilo kolem 480 vězňů z celkových 800, kteří odmítli převzít jídlo a také pracovat. Ve Valdicích protestovalo 200 vězňů, v Příbrami to bylo kolem 450 z celkových 900. Ve Vinařicích jídlo nepřevzala drtivá většina z 1400 trestanců.

Protesty v některých věznicích rychle přinesly své ovoce. Vedení ostravských Heřmanic například během prvního dne požadavkům stávkujících ustoupilo, dovolilo vězňům sledovat televizi i po večerce a omezilo regulaci teplé vody.

Naproti tomu ve Stráži pod Ralskem, kde se protestovalo hlavně proti špatné stravě a lékařské péči, se situace vyhrotila. Trestanci pokračovali v hladovce a kromě toho začali likvidovat zařízení věznice. Odsouzení křičeli z oken a vyhazovali z nich vše, co jim přišlo pod ruku.

Zpoza mříží vyletělo i několik hořících předmětů. Stejná situace byla i v Kuřimi. V obou káznicích vznikla škoda kolem 50 tisíc korun. Do jinak poklidnějších protestů se po celé republice zapojilo několik tisíc vězňů.

Stávka trvala několik dní, Vězeňská služba a Ministerstvo spravedlnosti s trestanci intenzivně jednaly o zlepšení podmínek. Vinařičtí vězni, kteří protesty začali, definovali 16 krátkodobých požadavků, z nichž bylo 15 přijato.

Jednalo se mimo jiné o zvýšení stravovacího limitu z 35 na 45 korun, prodloužení dodávek teplé vody nebo celkové zlepšení hygienických podmínek. Pouze přání odvolat ředitele tamní věznice úřady nesplnily. Situace se definitivně uklidnila po návštěvě tehdejšího ministra spravedlnosti Otakara Motejla, který osobně jednal se zástupci vězňů.

e.lesanova ( 10. ledna 2020 20:53 )

Pomalu bude vězení "za odměnu"...

KC44 ( 10. ledna 2020 20:45 )

Tak zkritizuj imigranty a cikany a seš tam hned

barracuda.sro ( 10. ledna 2020 18:28 )

Já bych jim dal lepší podmínky,všichni povinně makat , žádný posilovny ,žádná televize ,třeba od rána do večera převážet hromadu písku tam a zpět.(může být i hromada kamení),všechno by si museli zasloužit a na všechno vydělat !!! Většina si myslí ,že jsou na táboře. N.A.S.R.A.T.H !!! Jediné zlepšení, velký bič a malý dvůr.

beruska56 ( 10. ledna 2020 18:28 )

To si dělají srandu? Tisíce seniorů nemá co do huby a takový šmejdi to mají naservírované až před tlamu a pořád se jim něco nelíbí

marlen52 ( 10. ledna 2020 18:12 )

nějak asi nepochopili že nejsou v interhotelu ale v base a když chtějí hladovku ať nejedí oni budou mít hlad já ne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání