Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Šesterčata po 113 dnech v nemocnici strávila Vánoce doma! Jak se jim daří?

Autor: rc - 
5. ledna 2020
06:19

Dlouhých 113 dní strávila v nemocnici šesterčata, která přišla na svět vloni v Polsku. Nejkrásnější svátky v roce a Nový rok sourozenci však strávili již doma obklopeni rodinou. Děti se narodily koncem května v 29. týdnu mámě Klaudii Marzecové. Jedno z dětí vážilo pouhých 890 gramů! Nela, Kaja, Zsia, Malwina, Tymon a Filip však už všechno dohnali a v současné době váží skoro 7 kilo. Do nemocnice se ale museli ještě vrátit a to kvůli očkování.

Koncem května přivedla v polském Krakově Klaudia Marczecová na svět půltucet dětí! Šesterčata se narodila v devětadvacátém týdnu poté, co se lékaři rozhodli provést císařský řez. Ti přitom do poslední chvíle počítali, že na svět přivedou pouhých pět dětí a na operačním sále je tak čekalo překvapení.

Polská šesterčata musela po narození strávit téměř 4 měsíce v nemocnici. Polská šesterčata musela po narození strávit téměř 4 měsíce v nemocnici. | Instagram

„Představte si toto: Byli jsme připraveni brzy ráno na to, že pomůžeme na svět pěti malým občanům. Tak jsme byli na operačním sále, byl tam pětičlenný tým doktorů, který se měl postarat o pět dětí. Na svět jsme přiváděli jedno za druhým, až všech pět míst bylo obsazeno. A poté se náhle ukázalo, že tam čeká další,“ popsal lékař Ryszard Lauterbach pro CBC. 

Překvapená byla i maminka Klaudia, která byla připravena na to, že si domů přivede pět miminek a ne šest! „Vymysleli jsme pár logistických plánů v domě pro pět, ale teď to bude třeba změnit,“ prozradila tehdy. Klaudia již se svým manželem má syna Oliwiera, a tak doma budou mít sedm dětí! K synovi rodičům přibyli další dva kluci, kteří dostali jméno Filip a Tymon a čtyři holky Zosia, Kaja, Nela a Malwina. „Vše, co jim teď můžeme dát, je naše láska a naše pozornost,“ uvedl Szymon, pyšný tatínek.

Šesterčata se narodila velice malá. Nejmenší z nich vážilo 890 gramů a největší 1300 gramů. Po narození byly děti uloženy do inkubátoru a v nemocnici strávily skoro čtyři měsíce, než byly propuštěny domů k rodině. Vánoce a Nový rok však oslavily již se svými rodiči a starším bratrem. „Ještě si zvykáme na tu novou každodenní realitu. Trochu víc pláče, ale také víc smíchu. Každý z nich se vyvíjí, každý má také jinou osobnost,“ popsala šťastná maminka Klaudia, která rozkošnými fotkami zásobuje sociální sítě, kde má tisíce příznivců.

Polská šesterčata musela po narození strávit téměř 4 měsíce v nemocnici. Polská šesterčata musela po narození strávit téměř 4 měsíce v nemocnici. | Instagram

Každé z jejích dítek váží už skoro sedm kilo a všechny se mají čile k světu. „Pokukují po sobě a snaží se ‚diskutovat‘ i s námi,“ řekl Polsat News lékař Lauterbach, který byl u jejich narození.

Do nemocnice se však šesterčata ještě musela vrátit kvůli potřebnému očkování. „Dostaly už potřetí protilátky RS viru. Nemají infekci, nemají kašel ani jiné příznaky. Jsme klidní. I kdyby se virus objevil v jejich prostředí, budou chránění. Virus způsobuje infekci dýchacích cest, která je zvláště riziková pro předčasně narozené děti. Každá taková infekce navíc brání dalšímu vývoji,“ vysvětlil doktor.

nika70 ( 5. ledna 2020 15:10 )

Ještě by mě zajímalo, jestli k oplodnění došlo přirozeně nebo uměle a jestli jsou některé děti jednovaječné. I když vypadají všechny stejně

nika70 ( 5. ledna 2020 14:42 )

Krásná miminka i celá rodina. Všem přeji hodně zdraví a víc radostí než starostí

Zobrazit celou diskusi