„Katastrofa ve Stonavě prokázala, že Poláci a Češi dovedou spolupracovat v extrémních situacích, ve kterých je nezbytná nejvyšší obětavost a odvaha,“ napsal polský premiér Mateusz Morawiecki v dopise, který přečetl zástupce polské velvyslankyně.

Vyšetřování stále probíhá

Babiš řekl, že spekulace o příčině výbuchu nejsou na místě. „Moc dobře vím, že jste v šachtě jedna rodina a je úplně jedno, jestli je to Čech, Polák nebo Slovák. A proto konečný verdikt 13 obětí, z toho 12 polských a jeden český horník, byl pro nás všechny jak v Česku, tak v Polsku zdrcující. Tento moment znovu připomenul, jak je hornické povolání náročné a bohužel i nebezpečné,“ řekl premiér Andrej Babiš, který se piety zúčastnil.

Neštěstí v Dole ČSM-Sever se stalo loni 20. prosince přibližně 880 metrů pod povrchem. Kromě 13 mrtvých bylo deset havířů zraněno. Vyšetřování neštěstí stále pokračuje, příčiny výbuchu zjišťuje mezinárodní tým.

Okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková tento týden uvedla, že vyšetřování skončí pravděpodobně v lednu, státní zastupitelství a kriminalisté čekají na poslední a nejdůležitější znalecký posudek.

VIDEO: Vzpomínali na zavalené horníky. Od neštěstí uplynul rok.

Video
Video se připravuje ...

Vzpomínali na zavalené horníky. Od neštěstí uplynul rok. Karel Janeček