Sotva konference vypukla, už se do sebe Hřib s Pospíšilem pustili. Primátor totiž na tiskovku, kterou svolaly Spojené síly pro Prahu, dorazil podle Pospíšila bez ohlášení. Pak navíc dostal dle zaběhnutých zvyklostí, že tiskové konference magistrátu zahajuje primátor, slovo jako první, Pospíšil mu ho ale vzal. „Je to konference našeho klubu a je elementární slušností, abychom ji zahájili my,“ nechal se na úvod slyšet Pospíšil, který vzápětí účast primátora kvitoval. „Alespoň můžete vysvětlit výroky poslance Jakuba Michálka (Piráti) o tom, že by TOP 09 měla zaniknout.“

Ztroskotá projekt na mělčině?

Jádrem sváru se stal projekt družstevního bydlení, který magistrát z iniciativy radní Hany Kordové Marvanové (STAN) vyvíjí od začátku roku. Ta na konferenci uvedla, že po měsících příprav je v zásadě připravený k realizaci. „Nyní se celá práce zastavila na tom, že odbor projektového řízení nemá dostatečné kapacity, aby materiály zpracoval. Je zapotřebí zadat to externě. V tu chvíli do toho vstoupil pan primátor, který toto externí zpracování zakázal, zrovna tak zakázal řediteli magistrátu zpracování odborných podkladů,“ uvedla radní.

„Pro mě je to nepříjemná situace. Chtěli jsme pomoci s dostupností bydlení s tím, že Praha poskytne pozemky pro výstavbu družstevního bydlení, což by napomohlo střední třídě a snížilo cenu bytů až o 20 %. Už na leden jsme vyhlásili soutěž o městské pozemky, kde třeba v Praze 13 projekt podporuje koalice i opozice. Tím, že se teď zpožďují práce, je možné, že celý projekt se může zdržet až o rok,“ řekla Kordová Marvanová.

Primátor ale její slova odmítl. „Z mého pohledu nevím, proč by měl magistrát využívat externí služby, domnívám se, že na magistrátu odborníci jsou,“ uvedl s tím, že celá koalice se družstevním bydlením zabývá. „Bohužel jde o to, že paní radní nechce akceptovat demokratický konsensus. Je zapotřebí upřesnit zadání.“

Když je schválení zastupitelstva málo

Radní k tomu podotkla, že co se demokratického konsensu týče, došlo k němu v létě. „Plně souhlasím, že musí být demokratický konsensus. Ten ale přitom nastal, konkrétně na červnovém zastupitelstvu, kde bylo demokraticky schváleno, jaké jsou parametry projektu a jaké musí být kontrolní mechanismy pro hlavní město,“ sdělila Kordová Marvanová. „Teď je třeba práci udělat a k tomu je zapotřebí odborná kooperace úřadu.“

Radní se posléze také podivila nad tím, proč ona nemůže využít poradenství odborné externí firmy, zatímco k auditu ohledně střetu zájmů primátora Andreje Babiše (ANO) to možné bylo. Magistrát si k případnému zveřejnění auditu nechal zpracovat právní stanovisko od kanceláře Frank Bold. Hřib kontroval tím, že pokud má radní s projektem problémy, může od něho odstoupit a jeho gesci přenechat jiným radním, nad čímž radní jen nevěřícně kroutila hlavou.

Pospíšil: To jsem ještě nezažil

Do vzrušené diskuse přispěl také Jiří Pospíšil, který tiskovou konferenci ohledně blokování projektu svolal. „My chceme pracovat, řešit problémy Prahy. Vy se s námi chcete mediálně přít. Jsme rovnocenným koaličním partnerem, ale vaše chování tomu neodpovídá,“ směřoval primátorovi. „My bychom si nedovolili vašim radním stanovovat pokyny a svazovat jejich rozhodování, přičemž s některými rozhodnutími také nesouhlasíme.“

Pospíšil také reagoval na výrok Michálka pro Aktuálně.cz, že je potřeba snížit počet stran ve Sněmovně. „Myslím si, že TOP 09 by měla zaniknout a uvolnit potenciál pro další subjekty,“ řekl pirátský poslanec. Primátora Pospíšil vyzval, zda by se k tomuto výroku mohl obrátit čelem i v rámci zachování dobrých koaličních vztahů. 

„Mně se s radními za TOP 09 spolupracuje velmi dobře. Jsou to odborníci na svých místech. S tím, co řekl kolega Michálek, se úplně neztotožňuji. Co se ale týče omluvy za jeho slova, s tím se obraťte na pana poslance,“ pronesl Hřib, zatímco Pospíšil nenechal jeho slova bez odezvy: „Jsem zklamán vaším výrokem k osobě pana Michálka. Čekal bych, že se od toho výroku jednoznačně distancujete, ne že se s ním úplně neztotožňujete. Nebýt naší strany, nebyl byste primátorem.“

Předseda klubu Spojených sil za Prahu na to konto uvedl, že svolá jednání špiček TOP 09 a Spojených sil, aby k nastalé situaci zaujaly postoj. „Jsem v politice už řadu let, ale takovou konferenci jsem ještě nezažil,“ řekl.

Jaký bude další postup?

Co se družstevního bydlení týče, před přítomnými novináři se Hřib s Kordovou Marvanovou domluvili na tom, že se daným problémem bude koalice zabývat v pondělí. „Celá rada chce skutečně řešit družstevní bydlení. Lišíme se pouze v postupu. Nejprve se podle mě má sejít komise, která upřesní zadání a teprve potom vypracovat zakázku,“ upřesnil primátor poté, co jej radní poprosila, aby projekt neblokoval. Komise, jíž je Kordová Marvanová předsedkyní, by k dané problematice měla také zasednout.

O co už se stihli pohádat?

Když loni současná pražská koalice mezi Piráty, Praha Sobě a Spojenými silami pro Prahu vznikala, budila zdání profesionality a bezproblémové spolupráce. Opak je ale pravdou. Současná kauza je jednou z několika, v rámci kterých si koaliční partneři „šli po krku“. Namátkou lze zmínit například nápad Pirátů ohledně dozorování prázdných bytů skrze elektroměry, vůči čemuž se koaliční partneři ohradili nebo tajné hlasování rady ohledně metra D.

Zdeněk Hřib (Piráti), Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu) a Jan Čižinský (Praha Sobě)
Autor: ČTK

Letos v létě hodlal také primátor Hřib odvolat ředitele městské firmy Pražské plynárenské Pavla Janečka, ačkoliv za toho se postavil radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09). Do sporů se koaliční partneři dostali také v otázce privatizace obecních bytů, kdy radní Adam Zábranský (Piráti) odmítl v privatizaci pokračovat, byť již byla obyvatelům dlouhodobě přislíbena.

Fotogalerie
20 fotografií