Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zneuctěná Pirátka chce konec Michálka ve vedení strany: Chová se vyloženě hnusně

Aktualizováno -
23. října 2019
16:15
Autor: kal, ČTK, vei - 
23. října 2019
13:30

Patří mezi nejvýraznější představitele Pirátské strany, jeho pozice v jejím vedení je teď ale v ohrožení. Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek by měl skončit jako místopředseda partaje, apeluje na pirátském fóru jeho stranická kolegyně Jana Koláříková. Jde o ženu, o které se Michálkova partnerka Michaela Krausová vyjádřila oslovením „zas*aná p*ča“. Koláříková ale v obsáhlém textu zmiňuje hlavně arogantní chování Michálka vůči podřízeným.

„To, co teď budete číst, se mi nepíše lehko, zejména ve světle posledních událostí,“ uvedla Pirátka na stranickém fóru. Nepřímo tak odkázala na kauzu ohledně uniklé vulgární korespondence mezi Michálkem a jeho partnerkou na svoji adresu.

„Poslední dobou stranou rezonují diskuze o tom, jak bychom se k sobě měli chovat slušně a respektovat se. Myslím, že Republikové předsednictvo (RP) by v tom mělo jít příkladem, ale to se bohužel neděje,“ uvedla Koláříková, aby hned dodala: „Máme totiž v předsednictvu člověka, který je arogantní a užívá si bossing svých „podřízených”, zejména vedoucích odborů.“

Koláříková: Klepu se a zvedá se mi žaludek

Podle Koláříkové se Michálek chová „vyloženě hnusně“ a žije v trvalém nátlaku a obviňování, což prý stávající šéfka personálního odboru nedokáže. „Poslední dobou si ale uvědomuji, že chování Jakuba Michálka je to, co mi bere chuť i sílu nadále pro Piráty pracovat… Před každým pondělním RP se mi svírá žaludek. Dostal mě do stavu, kdy se klepu a zvedá se mi žaludek, kdykoli s ním přijdu do kontaktu,“ připojila se sérií příkladů.

Zatímco jako místopředseda strany by měl Michálek podle Koláříkové skončit, na postu šéfa poslanců partaje jí nevadí.

„Nechci voleného zástupce, který považuje za normální se ke svým lidem a svému týmu chovat jako k onucím, nechci zástupce, který své odpůrce a konstruktivní kritiku na svou osobu a práci řeší arogantním chováním, uváděním do nekomfortní situace pomocí křiku, pocitu nadřazenosti a vyhrožováním, nechci zástupce, kterého se všichni bojí, a proto mu ustupují,“ poznamenala Koláříková.

Michálek se ke kritice vyjádřil na svolaném tiskovém briefingu v Poslanecké sněmovně uprostřed projednávání státního rozpočtu na příští rok. Určitou tvrdost vůči lidem v jeho okolí připustil. Je to prý ale jen kvůli slibům, které Piráti dali svým voličům, a Michálek je chce splnit. 

„Mám vysoké nároky na výkon lidí, myslím si, že mám totiž zodpovědnost vůči lidem. Máme tady pouze 4 roky na to, abychom dotáhli program, který jsme lidem slíbili. Je pravda, že jsem na lidi tvrdý, ale současně nejsem bezohledný,“ řekl ve svém prohlášení před novináři. 

Michálek také připomněl, že podnět na jeho odvolání není první. Většina členů ho ale při první pokusu o jeho odvolání podržela. 

„V tom podnětu i ve vyjádření cítím rovinu osobní, která souvisí s tvrdým vyjednáváním o rozpočtu na příští rok, a já mám na starosti kasu Pirátské strany a ručím za to, že se strana nebude zadlužovat. Až doteď se strana nezadlužila,“ přidal Michálek podle svého možné důvody, které mají vést k jeho odvolání.

Michálek skončí tak jako tak

Jakub Michálek je nejen místopředsedou Pirátské strany, ale také předseda poslaneckého klubu. Tato funkce ho prý pohlcuje natolik, že za dva měsíce už nechce kandidovat do republikového předsednictva. Pokusy o jeho odvolání dva měsíce před koncem jeho mandátu proto považuje za zbytečné. 

„Jak všichni uvnitř strany už vědí, tak jsem se rozhodl, že se budu plně soustředit na vedení poslaneckého klubu. Takže nebudu znovu kandidovat ve volbách,“ takové rozhodnutí prý Michálek oznámil už před více než měsícem. „Tedy dávno předtím, než vypukly nějaké kauzy,“ dodal. 

„V některých případech výhrady nemají faktický základ. Historicky jednou se stalo, že jeden člověk v Pirátské straně se opravdu rozbrečel, a velmi mě to mrzí,“ přiznal Michálek. 

Za svoje výsledky v republikovém předsednictvu se nestydím, jsem na ně naopak hrdý,“ obhajoval pak svou práci a novinářům předložil výsledky své práce na přinesených arších. „Každá strana má samozřejmě vnitřní spory, protože působíme na internetu, tak tam často dochází k informačnímu zkreslení. 

Bartoš Michálka podpořil, ale má také výtky

Podle předsedy Pirátské strany Ivana Bartoše je Michálek jedním z těch, kteří jsou straníky od samého vzniku Pirátů, a také jeden z těch, kteří stojí za volebními i sněmovními úspěchy.

„Nebudeme si nic nalhávat, Jakubovy silné stránky jsou právě pracovitost, tvrdost ve vyjednávání, ale i píle. Na druhou stranu sociální vazby nebo empatie nejsou silnou stránkou Jakuba Michálka,“ připustil komunikační chyby Michálka Bartoš. 

Členský podnět nejen k odvolání některého ze členů předsednictva může podle Bartoše podat jakýkoliv člen strany. „To, že teď můžeme sledovat exekuci pirátské demokracie, je dlouhodobě výhoda Pirátské strany, nikoliv deficit,“ vyzdvihl Bartoš výhodu otevřenosti strany, kde se dají občas najít i nespokojené hlasy v přímém přenosu na internetu. 

Strana podle Bartoše nicméně funguje dobře. „Vždy je prostor na sebezlepšení a sebereflexi a já v jisté míře tento členský podnět i takto chápu,“ dodal Bartoš.  

Podle Bartoše se nicméně některé tvrdé postupy při vyjednávání Michálka řeší i na předsednictvu strany a psal o tom i v reakci na otevřeném fóru Pirátů. 

Europoslanec Peksa: I další lidi se báli, brečeli a nemohli spát

Ke Koláříkové se připojil i europoslanec Mikuláš Peksa. „Strávil jsem posledních asi 2,5 roku jako člen Republikového předsednictva. Nebaví mě to. To, co popisovala Jana, jsem viděl u řady dalších lidí. Báli se, brečeli, nemohli spát,“ uvedl. „Pokud 23. listopadu 2019 bude Jakub Michálek členem Republikového předsednictva, s platností k 24. listopadu 2019 rezignuji na funkci místopředsedy strany,“ dodal.

Jakub Michálek ve Sněmovně svolal tiskovou konferenci na 15. hodinu. Nicméně zahájení jednání o odvolání Michálka z postu místopředsedy strany má na fóru silnou podporu: Pro bylo ve středu ve 13:30 zhruba 70 procent z bezmála 250 hlasujících.

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal uvedl, že jednání zahájí zřejmě ve středu večer. Hlasování o odvolání Michálka by pak podle něj následovalo mezi 1. a 4. listopadem. Vyjádřil ale pochyby o tom, že by následně strana zvolila nového člena předsednictva vzhledem k lednové řádné volbě.

V diskusi se vyjádřili i Michálkovi zastánci, například členové pražského krajského sdružení Matěj Kubíček a Tereza Vovesová. Šimon Barczi z karlovarského sdružení se domnívá, že Michálek i díky tomu, že empatie není jeho silná stránka, dokáže tvrdě bojovat za pirátské zájmy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender ( 24. října 2019 10:25 )

Nazev Pirati,piratska strana to uz odrazuje,protoze i dnes piratstvi existuje.Drive jsi dostal automaticky provaz.Dnes se prezentuji "Pirati" jako strana s cistym stitem jenze na tu zlodejnu na internetu zapomeli.V domaci poltice se prezentuji vecnym "praskacstvim" a myslim,ze si je v Bruselu nemou vynachvalit.Pomalu ,ale jiste se odkryvaji a ten smrad je cim dal vetsi.

NOSNOS ( 23. října 2019 22:54 )

Na to její peklo by byl zvědavý jen předseda ODS, viděl by to prvně

NOSNOS ( 23. října 2019 22:47 )

Kdyby aspoň byla hezká, ale je to ještě větší tlama než Tamara Klusová

adeso ( 23. října 2019 19:42 )

Michálek už jako děcko musel být žalobník a hnusná veš - holt povaha se nemění. Súíš mě pořekvapuje hlupák Bartoš, co mu nedochází jak ho tenhle ksin--l využívá...

muriQ ( 23. října 2019 19:13 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa