Dcera Josefa Větrovce Jitka o tátovi i jejich komplikovaném vztahu promluvila v nové knize Větrák, která vůbec poprvé rozkrývá tragickou minulost slavného herce. Hned v mládí ho totiž těžce poznamenalo věznění v nacistickém koncentráku. "Nemluvil o tom. Občas mi řekl, že se probudil v noci, protože měl šílené sny. Měl je až do pozdějšího věku, třeba i v šedesáti. Najednou v noci křičel ze spaní a probudil se hrůzou. Někdo mi řekl, že kolportoval letáky a že je všechny chytli. Víc nevím. Moji rodiče asi proto, aby všechno ustáli, tak o těchto věcech nemluvili," prozrazuje Větrovcová.

Co všechno se Větrovcovi v koncentráku dělo? A jak tomu šlo uniknout. Podle Jitky Větrovcové není jisté, že táta z vězení odešel s úplně čistým štítem... "Když to řeknu hodně kulantně, prý byl prospěchář, což v lágru může být katastrofální a nedozírná vlastnost. Na rozdíl od ostatních měl prý vždycky co jíst, takže tam byly asi ne moc chvályhodné věci. Na druhou stranu ale vím, že chodil mezi Buchenwalďáky do konce života a vždycky jednou za čas se sešli v hospodě. Postupem času začali umírat, ale nějaká partička spoluvězňů musela existovat až do konce otcových dní. Dokonce jeden z nich, jehož jméno si již nepamatuji, mě po otcově smrti vyhledal, zavolal mi a chtěl vědět, kde má hrob," říká hercova dcera v unikátní knize.

Informace má Větrovcová i od své matky, která se ale s Větrovcem rozvedla. "Máma jednou v zoufalství, v jakémsi záchvatu zloby, když jsem byla asi čtyřicetiletá, řekla, že se v lágru choval strašně. Samozřejmě mě to složilo, protože to nikdo nechce o svém tátovi slyšet. Přičítala jsem to tomu, že se matka nikdy nevyrovnala s tím, že s otcem žila, přestože spolu byli jen sedm let. Ale něco na tom muselo být, jinak by ji ani nenapadlo to vypustit z pusy,“ dodává Jitka Větrovcová.

Fotogalerie
29 fotografií