„Šlo o alegorii, nikoliv o konkrétní postavu Ježíše či dalších osob,“ vysvětlil už dříve verdikt Městského soudu v Brně soudce Ondřej Sekvard. Krajský soud nyní rozhodnutí pravomocně potvrdil.

„Umělecký projev používá specifické výrazové prostředky, používá symboliku, používá nadsázku, a pokud má potenciál přispívat k diskusi o otázkách veřejného zájmu, tak je právně přípustný i za cenu jisté oběti na náboženském sentimentu části věřících osob a víra a tolerance věřících by měly být v rámci demokratické společnosti natolik pevné, aby toto unesly,“ uvedl v odůvodnění rozhodnutí soudce Krajského soudu Michal Ryška.

Duka a jeho právník Ronald Němec, který se k žalobě připojil, chtěli omluvu po Centru experimentálního divadla (CED) a Národním divadle Brno, a to za zásah do svých osobnostních práv.

VIDEO: Právník Ronald Němec se připojil k žalobě kardinála Duky.

Umění by mělo mít hranice

„Chceme společnost, kde jsou tolerovány urážky? Já ji nechci a pan kardinál také ne. A proto tady jsme,“ uvedl dnes u soudu Němec. Podle něj není problém s tím, aby se v demokratické společnosti slušně vyjadřovaly názory, nelze však tolerovat samoúčelné urážky.

Nelze mít divadelní hru naprosto o čemkoliv. Vždy existují hranice, za které zajít nelze. Zejména ze scény se znásilněním je patrné rozdmýchávání náboženské nesnášenlivosti a vyvolání dojmu, že křesťané znásilňují muslimy. Ti tak nejméně v Evropě nečiní,“ uvedl už dříve Němec.

VIDEO: Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser k dřívějšímu osvobozujícímu verdiktu Městského soud v Brně. Krajský soud nyní rozsudek potvrdil.

Dostali pokuty

Obě inscenace chorvatského režisére Olivera Frljiče Naše násilí a Vaše násilí a Prokletí uvedl festival Divadelní svět Brno v květnu 2018. Okamžitě vzbudily vlnu nevole mezi věřícími, kteří před divadlem protestovali.

Organizace Slušní lidé dokonce vtrhla na jeviště a uvedení hry několik desítek minut blokovala. Za to dostali pokuty, které ale brněnský magistrát nestihl vymoci.

VIDEO: Lidé v Brně protestovali proti uvedení hry Naše násilí, vaše násilí.