Magistrát města Brna nestihl v zákonné lhůtě rozhodnout o pokutách pro 17 z 25 členů hnutí, kteří narušili představení. Přestupky jsou tak promlčené.

VIDEO: Policie vykázala z představení členy hnutí Slušní lidé.

„Vzhledem k tomu, že nám nepřišlo žádné rozhodnutí, zda je, nebo není náš správní orgán podjatý, a posledním úkonem, kterým se prodloužila lhůta k projednání celé věci, bylo doručení příkazu jednotlivým obviněným v srpnu 2018, došlo nyní po uplynutí jednoroční lhůty k zániku odpovědnosti za přestupek. Tedy i k zániku práva na sankcionování pachatelů přestupku,“ vysvětlila České televizi mluvčí Městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Ušetřili desetitisíce

Pokutu ve výši pět až šest tisíc dostalo pouze osm Slušných lidí. Sedmnáct členů hnutí „ušetřilo“ celkem 84 tisíc, které by jinak museli na pokutě zaplatit.

VIDEO: Brno protestuje proti hře Naše násilí, vaše násilí.

Uvedení divadelní hry chorvatského režiséra Olivera Frljiče v rámci festivalu Divadelní svět Brno loni v květnu vyvolalo vlnu odporu. Protestovali věřící, žalobu podal i Dominik Duka. Tu soud ale zamítl.

Jihomoravští krajští zastupitelé nakonec podmínili milionovou dotaci festivalu tím, že peníze nebudou použity na tuto hru a na hru Prokletí, ve které je pro změnu vypodobněný bývalý papež Jan Pavel II. se ztopořeným penisem.

VIDEO: Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser k verdiktu.