Hry byly loni součástí festivalu Divadelní svět v Brně. Ježíš Kristus na scéně znásilnil muslimskou ženu.

„Náznak, že Ježíš, v něhož věřím a od něhož se odvíjí můj život, spáchal na jevišti natolik odporný čin, silně zasáhl do mého práva na svobodu vyznání a svědomí. Nevolám po cenzuře, ale po respektování právních a morálních mezí,“ vysvětlil svou žalobu Duka. Připojil se k ní i jeho právník Ronald Němec.

Obě představení budila silnou nevoli veřejnosti už při svém uvedení. Před brněnským divadlem Husa na provázku se konaly demonstrace.

Když pak ve hře „Naše násilí, vaše násilí“ vytáhla muslimská herečka ze své vagíny českou vlajku, nastoupili na pódium členové hnutí Slušní lidé. Ti pak následně několik desítek minut úspěšně bránili v pokračování hry. Magistrát jim později za to vyměřil pokuty.

Kardinál žaluje Centrum experimentálního divadla i Národní divadlo Brno. Žádá omluvu. Soudní přelíčení začne před Městským soudem v Brně 18. března.

Divadelní hru Naše násilí, vaše násilí provázely protesty. Členové hnutí Slušní lidé hru na čas přerušili poté, co si muslimská herečka vytáhla z vagíny českou vlajku.