Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ježíš znásilňující muslimku dohnal Duku k žalobě: „Divadlo zasáhlo do mého vyznání“

Autor: ČTK, nkov - 
12. července 2018
09:05

Kardinál Dominik Duka podal žalobu kvůli kontroverzním divadelním inscenacím Naše násilí a vaše násilí a Prokletí chorvatského režiséra Olivera Frljiče, které v květnu uvedl festival Divadelní svět Brno 2018. Uvedly to čtvrteční Lidové noviny (LN).

V jedné ze scén herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku, což vyvolalo protesty přímo v průběhu divadelního představení. V druhé hře je například vyobrazená socha připomínající papeže Jana Pavla II. se ztopořeným penisem. Podle hlavy české katolické církve se obě hry hrubě dotkly jeho práv zaručených Listinou základních práv a svobod.

Duka zmiňuje útok na nezadatelnost práv, na svobodu náboženského vyznání či na právo na důstojnost a čest. Jakožto primas český má za to, že hanlivé zobrazení Krista dopadá i na něj, proto se obrací na soud, napsal deník.

„Rozhodl jsem se podat žalobu jako fyzická osoba. Jsem sice i statutární orgán České biskupské konference a reprezentuji katolickou církev navenek v České republice, ale předně miluji Krista jako člověk. Postup divadla silně zasáhl do mého vyznání, a proto se obracím na soud, aby rozhodl, co je ještě umění a co již je jen úmyslné poškozování jiné osoby a mých práv,“ sdělil LN kardinál.

Dukova žaloba míří na Centrum experimentálního divadla, jež spravuje mimo jiné Divadlo Husa na provázku, které hry uvedlo. Podání přijal Městský soud v Brně.

Žaloby z obou stran

Kvůli uvedení kontroverzní hry Naše násilí a vaše násilí, které provokativní formou poukazuje na vztah Západu k blízkovýchodním zemím, podali lidé už několik trestních oznámení. Podle oznamovatelů šlo například o podněcování k nenávisti či šíření pornografie.

Představení na desítky minut přerušili pravicoví radikálové z hnutí Slušní lidé, herci ho ale dohráli. Kvůli jednání radikálů podala trestní oznámení například senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerové (za SZ). Existuje podle ní podezření, že jejich jednání naplnilo skutkovou podstatu výtržnictví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kozmix ( 12. července 2018 11:17 )

Homosexuálně pedofilně orientovaná církev a zvratky podsvinčete Duky zasahují zase do vyznání 95% nevěřících občanů v ČR.

kukuku ( 12. července 2018 10:54 )

Pozastavit se nad pohlavním zneužíváním ministrantů - to je židobolševická propaganda ? Ale ono to vlastně prozíravě nebylo dáno do desatera "neo***š ministranta svého", takže je vlastně všechno OK.

Nezadat ( 12. července 2018 10:42 )

Pedofila nemusím,ale pod žalobu se klidně podepíši a ten ksindl herecký bych šupem poslal do Afghánistánu.

priserka ( 12. července 2018 10:40 )

Představení odporné, kam až může klesnout umění a umělci....ale katolická církev má taky máslo na hlavě a plno sexuálních skandálů, takže je třeba si zamést před vlastním prahem a pak vyskakovat

flora ( 12. července 2018 10:21 )

S Dukou souhlasím. Takovýhle hnus předvádět na jevišti je otřesné. Všichni náboženští fanatici by si měli napsata na čelo ateistické heslo . Žij a nech žít. A tahat si z vagíny vlajku je opravdu špice hereckého umění. Ale jak čtu, protestovat proti tomu je asi trestné. Jen někdy se smí vrhat na druhé na veřejnosti vejce, rajčata a láhve s vodou. Kde to žijeme?

Zobrazit celou diskusi