Na výstavě nenajdeme jediný státní symbol. Žádné české vlajky, žádné státní znaky. Jediné dvě vlajky jsou na rotundě pavilonu A a uprostřed vlajkoslávy u hlavního vstupu. Tyto dvě vlajky jsou však na Výstavišti umístěny trvale, tj. bez ohledu na výstavu Re:publika. Považujeme za nepřijatelné, že tvůrci výstavy Re:publika neumístili na výstavě žádný státní symbol,“ upozornil předseda hnutí Brno+ Robert Kotzian.

Výstava je podle hnutí chudá a jako celek nezvládnutá. „Nepřiměřeně mnoho prostoru je věnováno avantgardnímu umění. Vlastní výstava umístěná v poloprázdném pavilonu A je souborem izolovaných a skromných expozicí některých organizací. Chybí ucelené přehledy různých oborů lidských činností, například úspěchů průmyslu a vědy,“ doplňuje výtky Kotzian.

Jen čtyři panely

Problematické je i pojetí dějin Československa a České republiky. „Jsou smrsknuty do čtyř stručných venkovních panelů. O historických událostech kolem vzniku republiky, ztrátách a znovunabývání svobody se nedozvídáme nic detailního,“ nešetří kritikou radnice předseda hnutí Brno+.

Magistrát nyní výročí státnosti připomene poněkud zvláštním způsobem i na náměstí Svobody. „Časostroj na náměstí Svobody se vůbec poprvé na sedm dní zastaví, nebude měřit čas a stane se místem setkání,“ uvedla mluvčí magistrátu Kateřina Gardoňová. Podle primátora Brna Petra Vokřála tím chce Brno bojovat proti osamělosti.

Nejvýznamnějším bodem výstavy Re:publika je Slovanská epopej.


Více o vzniku Československa čtěte ZDE