„Podanými trestními oznámeními se zabýváme,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

Trestní oznámení lze podat i na jiná místa, pět jich eviduje Městské státní zastupitelství v Brně. Není vyloučeno, že jedna osoba jich podala více a na různá místa.

Státní zastupitelství eviduje trestní oznámení hnutí Slušní lidé a dalších tří subjektů, všechny zaměřené na "neslušnost" hry a proti hře jako takové. Předseda hnutí Slušní lidé Zdeněk Pernica už dříve uvedl, že jejich trestní oznámení směřuje proti řediteli Národního divadla v Brně Martinu Glaserovi, chorvatskému režisérovi hry Oliveru Frljičovi a hercům.

Video
Video se připravuje ...

»Ježíš znásilnil muslimku«: Skandální hra V Brně a protesty „Slušných lidí“ Slušní lidé

Kromě zneuctění vlajky, kterou z vaginy vytahovala jedna z hereček, jde podle hnutí i o posouzení vystoupení umělců z hlediska možného trestného činu hanobení víry.

Jedinou výjimkou je podání senátorky a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové. Ta ho směřuje proti jednání aktivistů. „Na jevišti byly a vždy jsou rekvizity. Sama, ač jsem seděla v první řadě, jsem inkriminovanou scénu neviděla (vytahování vlajky z vaginy - pozn. red.), ale asi mně v tom zabránila zeď svalů modrých, či tzv. slušných lidí. Symboly mají stanovené rozměry a další parametry, a to jsem opravdu neviděla,“ uvedla.

Aktivisté na scéně

Kontroverzní inscenace Naše násilí a vaše násilí se hrála v Divadle Husa na provázku v Brně 26. května. Část publika, zejména příznivci radikálního hnutí Slušní lidé, začala hvízdat a dupat a vzápětí vtrhli na jeviště a bránili další produkci. Odešli až po desítkách minut po příchodu a na výzvu antikonfliktního týmu. Ve hře je například scéna, v níž herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku, nebo jiná, ve které si herečka vytahuje z přirození českou vlajku.