Jménem divadelního souboru SMG Ljubljana rozhodně protestujeme proti událostem, které proběhly během našeho představení „Naše nasilje in vaše nasilje“ 26. května 2018 na festivalu Divadelní svět Brno, v Brně v Česku,“ obrátili se na českého velvyslance ve Slovinsku Tibor Mihelič Syed, ředitel, a Goran Injac, umělecký ředitel slovinského divadelního souboru.

Herci dále uvádějí: „Představení brutálně přerušila skupina násilných pravicových extremistů pojmenovaných jako Slušní lidé (Spodobni ljudje), kteří začali během představení křičet a házet po hercích papíry, poté vylezli na jeviště, postavili se do řady a herce odtlačili do pozadí jeviště a později na ně plivali. Na jevišti zůstali 40 minut, a tak si většina obecenstva krátila právo na sledování představení,“ stojí ve stížnosti.

Video
Video se připravuje ...

»Ježíš znásilnil muslimku«: Skandální hra V Brně a protesty „Slušných lidí“ Slušní lidé


Policie prý nic nedělala

Členové souboru uvádějí, že požadovali zákrok policie. „Řekli nám ale, že se nestalo žádné opravdové násilí, proto nemohou zasáhnout. To znamená, že brněnská policie, nástroj české státní správy, nereagovala, nezabránila násilí ani nezajistila svodu slova i uměleckého vyjadřování. Česká republika je sekulární a demokratický stát, proto je událost, která se v Brně stala, nepřijatelná,“ stěžují si Syed a Inhac.

Křesťané drží se Slušnými lidmi

Křesťané vidí situaci naprosto odlišně. Přestože upozorňují, že se Slušnými lidmi nemají nic společného, jejich reakci plně respektují. Zdůrazňují přitom, že k žádnému brutálnímu násilí, jak uvádí členové slovinského souboru, nedošlo. Poslali proto protest slovinskému velvyslanci v České republice.



„Musím protestovat a se mnou již téměř osm tisíc lidí, kteří podepsali petici proti uvedení hry Naše násilí. Jsme velmi pobouřeni, že vaše země aktivně podporuje divadlení soubor SMG. Tito vaši občané se pokusili zvláště závažným způsobem narušit smír, který v naší poklidné společnosti zatím panuje. Válku a náboženské násilí zde neznáme a nechceme, abychom tyto problémy museli kvůli vašim hercům řešit,“ uvedl v úvodu dopisu autor petice proti nenávisti Jan Rozek.

Herci jsou prý teroristé

V dopise dále stojí: „Několik tisíc lidí napsalo, že vaši herci k nám přináší hrozbu terorismu. V demokratické společnosti jsou extrémisté a jejich činy monitorované. Uvítáme, pokud se k problému postavíte a nebudete se schovávat za svobodu umělecké tvorby. Šíření nenávisti a podněcování k náboženské netolerantnosti může brzy vydat své zlé plody. Prosíme vás o zastavení finanční podpory tohoto souboru ve vaší zemi a informování české společnosti, pokud by soubor měl znovu v naší zemi hlásat nesnášenlivost,“ žádá autor petice.

Slušní lidé přitom také nezůstali pozadu a podali trestní oznámení. „Domníváme se, že byl spáchán trestný čin hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, případně trestný čin podněcování k nenávistí vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a trestný čin výtržnictví,” řekl předseda hnutí Zdeněk Pernica (31).