Skandální sobotní představení, které se odehrálo v rámci brněnského festivalu Divadelní svět, úplně rozvrátilo veřejnost. Jedni poukazují na svobodu slova a uměleckého vyjádření, druzí jsou pobouřeni vulgaritou. Nečekaného zastánce mají divadelníci v církevní morální autoritě Tomáši Halíkovi.

„Pak jsem na rozdíl od „pobouřených“ celou hru – nejen vytrženou scénu či jednu fotografii – dvakrát v záznamu viděl a přemýšlel o ní,“ uvedl na svém webu a pokračoval:

Pak jsem snad pochopil – na rozdíl těch od protestujících – smysl té hry: chce drastickými prostředky vykřiknout: Podívejte se, v jak šíleném světě žijeme! V té hře vůbec nejde o „Ježíše znásilňujícího muslimku“, nýbrž o protest proti světu, v němž se vše – i svaté symboly náboženství – zneužívá k rozdmychávání nenávisti jedněch proti druhým.

Křesťané na hru chodit neměli

Hru sice neodsoudil, ale ani se mu nelíbila. „Mně se představení také „nelíbilo“, ale cílem "cool theatre" není se líbit a bavit, nýbrž provokovat k myšlení,“ dodal.

Křesťanům, které hra „nadzvedla“, vzkázal, že na ni neměli vůbec chodit. „Ti však opravdu na taková představení nemají chodit a nikdo je ostatně k tomu nenutí. Dali se k tomu bohužel strhnout i inteligentní představitelé církví, kteří si snad mohli uvědomit nebezpečí, že se tím de facto octnou v jedné řadě s těmi strašidly před divadlem od Miroslava Sládka po exhibicionistu Libora Halíka,“ dodal Halík.

Kvůli hře padají trestní oznámení

Mezitím padlo kvůli představení několik trestních oznámení. Jedno podal ústavní právník Zdeněk Koudelka na primátorovi Brna Petra Vokřála a ředitele národního divadla v Brně Martina Glasera. „Pokud veřejné vytažení z vaginy nebo řitního otvoru není znevážením státní vlajky, co už by tímto zákonem postihovaným jednáním mělo být,“ ptá se Koudelka.

Opačný názor má senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Vlajka, kterou si herečka na jevišti vytáhla z pochvy, byla podle ní prý pouhou rekvizitou. Trestní oznámení naopak podala na skupinu Slušní lidé, kteří vtrhli na podium a svými těly bránili v pokračování představení.

Video
Video se připravuje ...

»Ježíš znásilnil muslimku«: Skandální hra V Brně a protesty „Slušných lidí“ Slušní lidé

Šalamounsky to zase vyřešili krajští zastupitelé. Milionovou dotaci divadlu sice nakonec „přiklepli“, ale tato hra stejně jako podobně skandální hra Prokletí, kde je ukázána felace umělého pohlavního údu Jana Pavla II., je z ní vyjmuta a nedostane „ani floka“…

Fotogalerie
15 fotografií