Ve skladech má TSK nachystáno 24 500 tun soli. Nachystáno je rovněž 380 tun solanky, která se používá společně se solí a skrápí ji, čímž stoupá její účinnost. Na zimní údržbu silnic a ulic je vyčleněno 72 sypačů a 54 menších strojů a připravena bude více než tisícovka lidí na úklid sněhu.

„Nyní je orientačně počítáno s částkou 750 až 850 milionů korun, ale vždy záleží na průběhu zimního období a počtu výkonů, které jsou v tom daném období vykonány,” uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Kromě sypačů a další techniky funguje na některých místech automatický protinámrazový systém. „Toto zařízení máme na šesti místech v Praze. V případě nízkých teplot upozorní na možnost vzniku náledí a následně automaticky spustí postřik rizikových míst,“ uvedla Lišková. Zařízení jsou například na Jižní spojce, Vysočanské radiále nebo ve Wilsonově ulici.

Pořadník na údržbu

Silnice a chodníky jsou uklízeny v několika tzv. pořadích. V tom prvním vyjedou sypače a pluhy na nejdůležitější komunikace a chodníky, zejména v okolí úřadů, nemocnic, škol či nádraží a stanic metra. Uklizeny musí být do dvou hodin od výjezdu. V druhém pořadí silničáři uklízí zbývající komunikace druhé třídy a ve třetím pořadí ty zbylé.

TSK má ve správě 2216 kilometrů z 3762 kilometrů komunikací na celém území Prahy. Zbylý počet komunikací o délce 1546 kilometrů spravují ostatní správci. Chodníků je celkem 1400 hektarů, z nichž se TSK stará o 850 hektarů. Zimní údržba probíhá každoročně od 1. listopadu do 31. března a TSK si na ni najímá Pražské služby (PSAS).
Fotogalerie
5 fotografií