V létě se většinou neutěšený stav pražských vozovek opravuje. Ve vilové čtvrti Hanspaulka naopak došlo k devastaci vozovky v ulici U Hadovky, která se napojuje na Evropskou. Výmoly a výtluky, kterých je na vozovce několik, ohrožují jak bezpečnost provozu, tak i chodce, protože úlomky z asfaltu odskakují projíždějícím vozidlům zpod kol na chodník.

TSK: „Situaci řešíme“

Na vině jsou povrchové práce v ulici Na Pískách, která je tím už od 3. června rozkopaná a zúžena na jeden pruh. „Komunikací U Hadovky je vedena objízdná trasa,“ vysvětlila mluvčí TSK Barbora Lišková. „Komunikace není k tomuto účelu únosná a navíc je velmi svažitá, ale jiná možnost nebyla. O stavu víme a řešíme ho s investorem opravy.“ Tím je Pražská vodohospodářská společnost (PVS).

Podle Liškové by se situace měla k lepšímu obrátit v řádech dnů: „Na žádost silničního správního úřadu bylo dohodnuto, že oblastní správa TSK zajistí v úterý 6. srpna provizorní opravu výtluků, aby byla zajištěna sjízdnost. Příští sobotu pak provede TSK jejich řádnou opravu v době, kdy nebude taková dopravní zátěž.“ Řádnou opravu dalších objízdných tras v oblasti má podle Liškové zajistit investor k datu ukončení výkopových prací v ulici Na Pískách. Ty už měly ale skončit 4. srpna.

Už jen další měsíc?

Zhotovitel stavby při výkopových pracích zjistil, že stávající vedení vodovodního řadu je odlišné od projektové dokumentace a nový řad nelze na stávající neprověřený napojit,“ sdělil mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. „Na základě této skutečnosti byla uzavírka jízdního pruhu komunikace Na Pískách povolena do 8. 9. 2019.“

Video
Video se připravuje ...

Po dvou měsících zvýšeného silničního provozu v důsledku zúžení ulice Na Pískách vypadala ulice U Hadovky takto (stav ke dni 5. srpna 2019). David Zima

Místní obyvatelé by se však přesto měli dočkat určité změny, zda k lepšímu nebo k horšímu, ukáže až praxe. V úvahu totiž podle mluvčího přichází kyvadlová doprava, která by objízdným trasám měla ulehčit. „Jakmile opravy v ulici Na Pískách postoupí natolik, aby umožnily kyvadlový provoz, bude místo osazeno a řízeno přenosnými semafory tak, že důvodů k využívání objízdných tras výrazně ubude.“

Druhou věcí pak je plánovaná rekonstrukce Evropské v úseku od Studentské a Horoměřické. Lišková se však už dříve nechala slyšet, že by tato rekonstrukce vozovky měla být aktuální až okolo přelomu léta a podzimu, a to z toho důvodu, že přes období letních prázdnin je doprava mezi centrem a Letištěm Václava Havla abnormálně silná.

Kamenem jako z praku

Za normálních okolností je ulice U Hadovky spíše druhořadou jednosměrkou, kterou přílišný provoz netíží. Do ulice však hojně dochází místní pejskaři, hrají si tu děti, do svých domácností tudy dochází obyvatelé, vystupující na tramvajové zastávce Hadovka. Právě zdejší chodci si na stav vozovky postěžovali na sociálních sítích.

„Ještě chvilku budou tu opravu protahovat a bude to na traktor,“ uvedl například na facebooku uživatel Tomáš. „Já bych řekla, ať dávají pozor i chodci. Nedávno jsem šla kolem této díry s malým synem a málem nás trefil kámen, který odletěl od projíždějícího auta,“ napsala v příspěvku uživatelka Martina.

Problémy lze řešit i nahlášením

Podle Jarmily Johnové, předsedkyně spolku Pražské matky, který mimo jiné dbá o zajištění bezpečnosti dopravního provozu zejména pro jeho nejzranitelnější účastníky, je situace vážná i pro starší chodce: „Pro pěší provoz obecně je nebezpečné jakékoli poškození povrchu vozovky. Pro ty nejslabší z nás včetně vozíčkářů to však představuje největší problém,“ uvedla.

Nemusíte být právě maminka, dítě, nebo senior, abyste si na nerovném povrchu zvrtli kotník, ulomili podpatek, upadli, nebo vám dokonce uvolněný kus vlétl do obličeje. Zranit se může kdokoli,“ píše dále a doporučuje, že pakliže se s takovým poškozením obyvatel setká, může využít nahlášení problému na webu chodcisobe.cz, prostřednictvím něhož se pak problém ohlásí na TSK. „Samozřejmě každý může jakýkoli problém s městskými komunikacemi ohlásit také přímo TSK,“ uzavírá.

Fotogalerie
17 fotografií