Pod okny Arcibiskupského paláce a před sídlem prezidenta Miloše Zemana, kde se tradičně protestuje proti hlavě státu nebo šéfovi vlády Andreji Babišovi, se v pátek od půl páté odpoledne odehrál vskutku netradiční happening – na Hradčanské náměstí se dostavilo několik členů Satanovy komunity, kteří požadují odstoupení kardinála Duky z čela úřadu. „Katolická církev musí být očištěna a získat představitele, který nešíří homofobní nálady ve společnosti a nekryje sexuální zneužívání v církvi,“ uvedli organizátoři. 

Kolemjdoucí na místě čekala takřka neuvěřitelná podívaná: hlouček satanistů postával na černém kříži vytvořeném ze sukna a v rukou třímali transparenty s nápisy „Ukaž mi, kde se tě kardinál dotýkal“. Nechyběl ani muž převlečený za kardinála, jemuž u nohou klečel další figurant a předstíral, že mu provádí felaci. Kromě demonstrantů žádajících Dukovo odstoupení na místo dorazilo i několik kardinálových příznivců.

Krátce po páté na sebe skupiny začaly pokřikovat, vzájemně se obviňovaly ze zneužívání dětí, počáteční bouře se ale záhy uklidnila. Závěrem demonstrace měli satanisté v plánu symbolicky roztrhat kardinálův obraz, vztyčit na náměstí obrácený kříž a „zasvětit Prahu Satanovi“, k tomu ale nakonec nedošlo, bizarní demonstraci organizátoři zhruba hodinu po zahájení rozpustili. Satanisté se poté vydali do pražských ulic a skončili na Václavském náměstí. Po celou cestu vzbuzovali velký rozruch. V čele nešli obrácený kříž a pouštěli skladbu „Ameno“ od hudební skupiny ERA.

Neoficiální jednání

„Doufám, ze demonstrace pomůže rozproudit debaty o tomto tématu. Není přece možné, aby Duka byl kardinálem a arcibiskupem, když je sám zapleten do sexuálního obtěžování mladistvých,” uvedl Jakub Jahl, předseda Satanovy komunity pro ČR s tím, že se jedná o vesměs recesistickou akci s velice vážným tématem, které nelze přehlížet. Podle něj o akci duchovní velice dobře ví: „Neoficiální cestou nám bylo naznačeno, že pokud demonstraci uskutečníme, bude následovat žaloba,” řekl pro Blesk.cz.

Trestní oznámení

Dominik Duka byl v letech 1986 až 1998 nejvyšším představeným dominikánského řádu. V této funkci se k němu donesly stížnosti jistého mladíka, který tvrdil, že byl v Praze sexuálně zneužíván duchovním. Duka tato nařčení nevyvracel, naopak. Médiím dříve potvrdil, že případ před 25 lety skutečně řešil.

Kardinál Duka uvedl, že mladíka i duchovního konfrontoval. Byl ale v patové situaci, protože to bylo „tvrzení proti tvrzení“. Jeho mluvčí Romuald Štěpán Rob serveru Seznam Zprávy sdělil, že je Duka plně připraven spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení. I s ohledem na mlčenlivost se ale nebude k dosud neuzavřenému případu vyjadřovat. Podle poškozeného mu Duka v té době odmítal uvěřit.

Fotogalerie
17 fotografií