Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vegetariánka ochutnala maso a stala se „závislou“. Teď provozuje řeznictví

Autor: jžk - 
31. října 2019
16:48

Více než deset let nejedla maso, protože nesouhlasila s krutým zabíjením zvířat na jatkách. Když ale čekala své třetí dítě, těhotenské chutě ji přemohly a Tammi Jonasová (49) zhřešila v podobě burgeru. Tehdy ještě netušila, že se sama stane řezníkem! 

Být vegetariánem se rozhodla v sedmdesátých letech minulého století po tom, co si přečetla knihu „Osvobození zvířat“ od Petera Singera, a stejně jako mnozí další se i ona rozhodla řešit problém krutého zabíjení zvířat úplným vyřazením masa ze svého jídelníčku. Při svém třetím těhotenství však trpěla chudokrevností, proto se rozhodla začít jíst maso alespoň po dobu jeho trvání. Šťavnatý burger jí zachutnal natolik, že se ho už nedokázala znovu vzdát.

Na rozdíl od hovězího a jehněčího masa jí však nějakou chvíli trvalo, než dokázala sníst vepřové nebo třeba drůbeží. „Cítila jsem se zdravější, protože jsem svému tělu dopřávala živiny, které potřebuje.“ Dodala, že si začala dávat pozor na to, odkud maso, které konzumuje, pochází.

Protože sama pochází z farmářské rodiny, rozhodla se paní Jonasová, že si taky jednu založí. Navíc se odhodlala i k otevření řeznictví, aby přišla na trh s masem z eticky chovaných zvířat. „Prozřela jsem a s manželem jsme si uvědomili, že chceme být farmáři. Okamžitě jsem věděla, že budeme chovat prasata, protože zrovna o ta je v průmyslovém zemědělství nejhůře postaráno,“ uvedla v rozhovoru pro zpravodajský server Dailymail. Se svým mužem Stuartem se o svou farmu a řeznictví stará již osm let.

Paní Jonasová popisuje svůj chov jako „etický“ a „ekologický“. Nevyužívá žádné škodlivé chemikálie a zvířata žijí spokojený život bez zbytečného stresu. „Pro některé lidi je neetické, že zvíře vůbec zabijeme,“ prohlásila. „Tomu ale nevěřím – nemyslím si, že je špatné zabít zvíře pro spotřebu poté, co prožije dobrý život.“

Zobrazit celou diskusi