Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děsivé video kopání do krav: Šlo o chyby jednotlivců, říká šéf jatek. Ministr zuří

Autor: ČTK - 
15. října 2019
07:29

Video, na kterém je vidět kopání do zvířat a používání elektrických pohaněčů na hlavy zvířat, je skutečně ze Všetic, sdělil dnes ČTK Josef Komárek, jednatel firmy Jokoma, která provozuje tamní jatka. Podle něj však šlo o pochybení jednotlivce, nikoliv běžnou praxi. Firma se podle něj snaží školit zaměstnance, aby se podobné věci nestávaly. Veterináři v pondělí oznámili, že podají na jatka trestní oznámení kvůli podezření z týrání zvířat. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) uvedl, že se po tomto případu chystá kontrola všech jatek ve státě.

„Ačkoli se snažíme dodržovat veškerou legislativu, pravidelně provádíme školení zaměstnanců, ani tak jsme se nedokázali vyhnout individuálním pochybením a rozhodně se nejedná o běžnou praxi,“ uvedl o zacházení se zvířaty Komárek.

Po zhlédnutí videa, které koluje po internetu, byli podle něj okamžitě za přítomnosti veterinárního dozoru zaměstnanci mimořádně proškoleni.

„Pokud budou prokázány konkrétním osobám závažná pochybení, bude z toho vyvozena adekvátní pracovněprávní zodpovědnost. Rozhodně se s hrubým zacházením se zvířaty neztotožňujeme,“ dodal. Společnost podle něho nemá kompletní video záznam, ze kterého by se dalo zjistit konkrétní pochybení a vyvodit z něj patřičné důsledky.

„Jednání zachycené na videu je na jakýchkoliv jatkách v ČR naprosto nepřijatelné. Kromě prošetření stávajícího případu jsem proto okamžitě nařídil SVS mimořádnou kontrolu všech jatek v celé ČR,“ uvedl Toman. Veterináři z ústředí také nyní prověřují, jak fungoval ve Všeticích veterinární dozor.

Problémy budou mít i inspektoři, chovatelé a přepravci

„Státní veterinární správa ihned po zhlédnutí předmětného videa začala případ prošetřovat. Platná legislativa mimo jiné omezuje například míru používání elektrických pohaněčů. V rozporu se zásadami etického chování ke zvířatům na jatkách je také vláčení zvířat a kopání do nich, jehož se personál na videu dopouští,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda se v případě zjištění pochybení vyvodí důsledky vůči inspektorům, kteří měli jatka kontrolovat. Prověřit by se měli také chovatelé a přepravci zvířat na místo porážky.

Tahání zraněného zvířete za hlavu

Podle Lukáše Vincoura, který video zveřejnil, jde o záběry z letošního léta. „Dochází k tomu, že používají elektrické pohaněče na místa, kde nesmějí, jako jsou hlava a záda. Pak je tam tahání zraněného zvířete za hlavu,“ popsal dnes Vincour ČTK. Zvířata by se podle něj také neměla převážet zraněná. „Pokud je zraněné, tak se musí usmrtit ve voze. Oni je tahali vleže,“ dodal. Na videu je rovněž slyšet, jak se zaměstnanci jatek zvířatům vysmívají. Vincourova skupina se snaží prosadit, aby byly na českých jatkách povinné kamery, které by podobné excesy zachytily.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

alexie98 ( 17. října 2019 21:30 )

A půlka z vás žere asi jen mrkev ze ,kdo nedělal nikdy na jatkách nikdy to nepochopi

lahny ( 15. října 2019 12:25 )

Vendula
Video jsem vidět a také s ním nesouhlasím.Běžte dělat na jatka a pochopíte.Tam není čas čekat až nějaké zvíře dostanete z auta do boxu na porážku.Když se s ním budte půl hodiny párat (chovat se slušně a jemně ho postrkovat), tak linka bude půl hodiny stát.Myslíte, že kapitalismům záleží na tom, jak zacházíte se zvířaty.TĚM JDE JENOM O ZISK a Vy musíte zdůvodnit proč kvůli Vám stála linka.Ale jak vidím, Vy nevíte co to je když půl hodiny linka stojí (stejné je to při výrobě aut, ale tam nejsou živá zvířata).Kdyby zdejší kapitalisti SAMI dbali na šetrné vykládnání zvířat (a nebyly normy) tak se toto neděje.Denně musíte zabít a zpracovat x vepřů a x dobytka.Pokud to nestihnete je za to postih.

fido2 ( 15. října 2019 11:10 )

Nakopejte těm hajzlům, se zvířaty by se mělo zacházet s úctou, když už je musíme zabít a sníst...

bostonskyviitr ( 15. října 2019 10:41 )

Tam delají jen sadistická mongoloidní potratová monstra plný zla a komplexů!Lidská hova­da!🤮🤮🤮­🤮👎👎👎👎👎­👎🤬🤬🤬🤬🤬­🤬🤬

nezaviracispendlik ( 15. října 2019 10:31 )

tohle je běžná praktika, Není to selhání jednotlivců. Děje se to při nakládání na vůz při převozu na jatka. Děje se to i na jatkách

Zobrazit celou diskusi