Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za týrání zvířat až 5 let natvrdo. Britové vyslyšeli volání po přísných trestech, Češi se hádají

Autor: Mii - 
26. června 2019
19:55

Britský parlament začal řešit novelu zákona o ochraně zvířat, v rámci které by se měly výrazně zvýšit tresty za týrání a zanedbání péče živoucích tvorů. Soud by mohl člověka, který zvířeti ublížil, poslat do vězení až na 5 let. Návrh má velkou podporu veřejnosti, informuje televize BBC. O novele podobného zákona se jedná i v Česku, navrhovaných 8 let vězení ale neprošlo přes sněmovní ústavně-právní výbor.

Britská novela počítá s výrazným zvýšením trestů, v současnosti je maximální možná sazba za týrání zvířat šest měsíců vězení. Nově by mohl člověk být odsouzen až k pěti rokům. Parlament k jednání přistoupil po loňské celostátní anketě, ve které zjistil, že 70 procent Britů zvýšení trestů podporuje.

Tvrdší postihy by se týkaly případů jako organizování zápasů psů, provozování množíren, zanedbávání péče farmářských zvířat nebo fyzického ubližování. „V naší zemi není místo pro týrání zvířat. Naše novela posílá jasný vzkaz, že podobné chování nebude tolerováno, jelikož maximálních 5 let vězení je jeden z nejtvrdších trestů v Evropě,“ komentoval návrh během jednání ministr životního prostředí Michael Gove.

Britské soudy v minulých letech několikrát upozorňovaly, že narazily na případy tak závažného týrání, že šest měsíců vězení nebylo dostačující. Musely ale postupovat podle legislativy a tvrdé tresty nepadly.

Novelu každopádně vítají místní organizace za práva zvířat. „Díky dnešnímu oznámení by mělo předejít utrpení mnoha zvířat. Jak my, tak další centra vidíme, jak našimi branami prochází šokující případy týrání. Přitom k mnoha zvířatům se ani nedostaneme, protože je někdo rovnou vyhodí,“ uvedla Clair Hortonová, vedoucí útulku Battersea Dogs & Cats Home.

V Česku zákon o týrání vykostili

Stejná debata jako v Británii probíhá i v Česku. V květnu začalo projednávání novely zákona na ochranu zvířat, která mimo jiné zavádí definici množíren a zakazuje je. „Množírnou se rozumí zařízení, ve kterém jsou chováni a rozmnožováni psi nebo kočky v nevhodných podmínkách, které způsobují jejich utrpení, a ve větším počtu, který jim neumožňuje uspokojovat jejich fyziologické, biologické nebo etologické potřeby,“ stojí v návrhu.

Novela rovněž přináší zákaz rozmnožování vybraných šelem a lidoopů v zájmových chovech. Tato změna se začala plánovat minulý rok, když celníci nalezli v různých místech Česka části mrtvých tygrů. Také k vystupování zvířat v cirkusech by nově měla být potřeba licence od Státní veterinární správy.

Středobodem ale mělo být zpřísnění trestů. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, jeden z autorů novely trestního zákoníku, navrhoval, aby soud mohl za kruté případy týrání udělit až 8 let vězení, což by bylo ještě více, než nyní plánují v Británii.

Návrh podpořila vláda i zemědělský výbor, ústavně-právní výbor sněmovny se ale přiklonil k pozměňovacímu návrhu Pirátů, podle kterých je podobná sazba příliš tvrdá. Podle Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) by se mělo usilovat především o to, aby soudy místo současných podmínek, které padají nejčastěji, udělovaly rovnou tresty natvrdo.

TOP 09 se kvůli tomu dostala s Piráty do sporu. „Chování většiny poslanců ústavněprávního výboru, kteří podpořili pozměňovací návrh Pirátů, považuji za pokrytecké… To si Piráti opravdu myslí, že podmíněné tresty odnětí svobody mají výchovný efekt?“ zmínil například poslanec Dominik Feri (TOP 09).

Místopředsedkyně strany Markéta Pekarová-Adamová navázala tím, že Ferjenčík musí mít z šéfa TOP 09 „nějaký mindrák“. Na to pirátský poslanec reagoval slovy, že Pospíšil by měl především řešit svoji docházku v europarlamentu.

Video  „Podmínka nebo peněžitý trest jsou málo,“ podle Pospíšila je třeba pachatele od týrání zvířat odradit  - Blesk TV
Video se připravuje ...

ivuska1 ( 29. června 2019 14:18 )

Ceske politiky osud a tyrani zvirat prece vubec nezajima ! Nemaji slitovani ani litost. Je zajimaji jemon prachy .

nemocna ( 27. června 2019 14:00 )

Piráti místo stálého žvanění nesmyslů by měli chránit zvířata a podpořit tvrdé tresty za týrání udělali by aspoň něco prospěšného, Británie je se zákonem kus před námi a u nás se stále jen jedná, žvaní, oddaluje a přitom další zvířata trpí a umírají, množitelé se vysmívají že na ně není trest a můžou si dělat co chtějí, poslanci jsou na hov..o takové zákony o tvrdém trestu za týrání zvířat by měli být odklepnuty jednoznačně a ihned!!! každý rozumný člověk je toho názoru toto podpořit, ale u nás jsou poslanci bez rozumu, citu a ohledu k živému tvoru, to by musel někdo zavřít do klece je a nedat jim nažrat a napít aby pochopili že je to týrání a občas je protřískat aby se vědělo jestli ještě žijí nebo už leží v agonií

Zobrazit celou diskusi