Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Martina zoufale pátrá po svém papouškovi: Johanku se někdo pokoušel prodat přes internet

Autor: DH - 
18. října 2019
16:59

Na sociálních sítích prosí o pomoc rodina, která přišla o svého papouška. Samice druhu žako jim uletěla na konci července. Brzy se však ukázalo, že zvíře někdo našel. Dotyčný ho prý chtěl prodat, ale teď tvrdí, že mu pták uletěl. Rodina ani policie si nyní neví rady, co s tím.

Už neví, jak dál. Paní Martina pátrá po sociálních sítích po rodinném papouškovi Johance, jak jen se dá, protože si policie neví rady se zamotaným případem.

Johanka uletěla rodině z obce Jirny 23. července letošního roku a od té doby už ji neviděli. Paní majitelka rozjela pátrání po zvířeti na vlastní pěst a brzy se jí ozval někdo, kdo narazil na inzerát od muže, který prodával papouška odpovídajícího popisu na Johanku. Rodina se proto obrátila na policii.

Muži zákona brzy poté vypátrali dotyčného ve vesnici, která sousedí s Jirnami, a ten se skutečně přiznal, že mu šedý papoušek žako přistál na zahradě dva dny po zmizení Johanky. Muž se pak přiznal i k tomu, že se zvíře skutečně snažil prodat. "Tvrdil, že inzerát podal, ale kamarád mu řekl, že je to nelegální, tak inzerát smazal a papoušek se záhadně prokloval klecí a uletěl," uvedla paní Martina.

Rodina i policie po nějaké době zjistili, že jsou na dotyčného, který papouška prodával v internetovém bazaru za 8 tisíc, krátcí. Majitelka Johanky i přesto nic nevzdala a pomocí sociálních sítí se snaží najít někoho, kdo mohl zvíře koupit. Podle ní měl papoušek žako maličko oškubané peří pod krkem a uměl říkat slova jako ahoj, Johanko, Pepíku, Maxíku a pojď sem.

"Chci, aby ti noví majitelé věděli, že pokud ji vrátí nebo se ozvou, nic jim nehrozí. Většina lidí neví, že ti papoušci změnou majitele dost trpí, a navíc že podléhají CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy, pozn. red.) a musí se registrovat," popisuje paní Martina. Johanka byla navíc okroužkovaná - papoušek měl číslo CZ xxx 202 (prostřední trojčíslí neuvádíme záměrně).

Pokud jste v okolí Prahy zahlédli šedého papouška, či zda víte o někom, kdo koncem července takového koupil přes internet, můžete se Martině ozvat na jejím facebooku.

pabuli@seznam.cz ( 19. října 2019 14:17 )

úplně vám rozumím nám uletěl papousek a našli jsme ho po měsíci po tom co jsme vystavili odměnu 20tisic jedna paní ho měla na zahradě a prej se jim moc líbilo jak tam lítá a tak.
Moc mě mrzí ze vám papousek uletěl.
Držím palce aby se papousek brzy našel.
Je to šílený budu na vás moc myslet.

nemocna ( 18. října 2019 20:51 )

Lidi nebudte tak hnusní a bezcitní, nejen že je smutno jí prožila s ním několik krásných let, ale pro papouška to může být steskem i smrt, jsou oddáni svému majiteli a zvyklí na své prostředí i potravu, vše co není normální je stresuje a dost trpí, proto moc prosím kdo jej má vratte jej majitelce už kvůli tomu papoušku přece nechcete mít na svědomí jeho zbytečnou smrt nehledě že už ted jej týráte že není ve svém domově a u svých lidí, že jej nepředáte, prosím udělejte dobrý skutek a vratte jej!

Monikay ( 18. října 2019 17:39 )

moc hezký papoušek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání