Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Holou hlavou proti ministrovi. Parlamentem se šíří protest i proti protekční dcerušce

Autor: ČTK - 
18. září 2019
10:22

Místopředseda jihokorejského parlamentu rozšířil řady politiků, kteří si veřejně nechali oholit hlavu na protest proti novému ministrovi spravedlnosti, jehož dcera čelí obvinění z protekce, informovala agentura Reuters.

Prezident Mun Če-in jmenoval nového ministra Čo Kuka 9. září po týdnech protestů veřejnosti, bouřlivých parlamentních debatách a mediálních spekulacích, že se jeho dceři dostává na univerzitě protekčního zacházení.

„Je jasné, že Čo Kuk nemůže být vůdcem reformy,“ řekl místopředseda parlamentu Li Džu-Jong novinářům, když seděl před Modrým domem – úřadem jihokorejského prezidenta – a nechával si holit hlavu. V korejské tradici jde o znamení protestu.

Dcera politika na výhody nemá výsledky

Li vyzval ministra k rezignaci. „Přísným požadavkem lidu je, aby okamžitě odstoupil a byl vyšetřován,“ dodal. Spolu s ním si nechalo oholit hlavu osm dalších jihokorejských zákonodárců. Čoova osmadvacetiletá dcera podle médií dostávala na univerzitě stipendia a další výhody, které údajně neodpovídají jejím akademickým dovednostem. Rodinu již začala vyšetřovat prokuratura.

Skandál vyvolal silnou odezvu také proto, že mladí Jihokorejci ve školách a na univerzitách čelí vysoce konkurenčnímu prostředí a následně se těžko uplatňují na pracovním trhu. Mnoho z nich vidí současný systém jako nespravedlivý a stranící úzké elitě.

Zobrazit celou diskusi