Na střet zájmů upozorňoval Blesk.cz na konci srpna a podivné výběrové řízení vadilo také opozičním zastupitelům magistrátu: „Vypadá to, jako by šlo především o malou domů mezi členy Prahy Sobě. Divím se, že to nevadí Pirátům. Odpovědný za dění v koalici je právě primátor Hřib,“ uvedl místopředseda ANO Radomír Nepil. V pondělí rada doporučila, aby se výběrové řízení na provozovatele konalo znovu.

„Jednali jsme o schválení smlouvy, kterou dává magistrát Šlechtovu restauraci do nájmu městské společnosti Obecní dům a.s. Na radě proběhla poněkud zostřenější diskuze mezi Spojenými silami pro Prahu a Prahou Sobě,“ naznačil primátor Zdeněk Hřib (Piráti), proč se plánovaná tisková konference zpozdila o téměř dvě hodiny. Spojeným silám pro Prahu vadí, že ve schváleném tisku nebylo jasně zapsáno, že bude zahájeno nové výběrové řízení: „V tisku je uvedeno pouze doporučení,“ vysvětlil Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu). Doporučující stanovisko podpořili pouze zástupci Pirátů a Prahy Sobě.

Otevřeno na jaře?

Podle náměstka Adama Scheinherra Praha Sobě nepředpokládá, že by šlo představenstvo Obecního domu proti magistrátu, předpokládá, že tedy vypíše nové výběrové řízení. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) chce, aby se Šlechtova restaurace otevřela již na jaře s vybavenou kuchyní a zázemím a novým provozovatelem. Obecní dům tak bude muset rychle a transparentně vysoutěžit nového provozovatele, který bude mít restauraci otevřenou celoročně.

V době, kdy Obecní dům vybral jako provozovatele Šlechtovky společnost Vinohradský pivovar, ale neměl s městem uzavřenu nájemní smlouvu. Podle představitelů Spojených sil je tak proto výběr takzvaně nulitní, tedy neplatný. Spojené síly také požadovaly, aby provozovatele v budoucnu vybíral magistrátní odbor majetku. „Tak je to v obdobných případech obvyklé,“ řekl předkladatel návrhu a předseda kulturního výboru Jan Wolf (KDU-ČSL).

Šlechtova restaurace se rekonstruuje již od června 2016. Původně měla oprava vyjít na čtvrt miliardy korun, ale později bylo zažádáno o zjednodušeni rekonstrukce. Částka tak byla odhadovaná na 120 milionů korun. V dubnu letošního roku zadala radní pro kulturu Hana Třeštíková městské firmě Obecní dům úkol, aby nechala vytvořit posudek na dostatečné zohlednění výstavby gastroprovozu během rekonstrukce. Obecní dům pak začal hledat nového, zkušeného provozovatele restaurace, oslovil deset firem, z nichž na nabídku reagovalo šest. Vyhrál Vinohradský pivovar, zda ale restauraci nakonec skutečně bude provozovat, není v tuto chvíli jasné.

Fotogalerie
19 fotografií