Ve vlaku převážel zhruba 220 cestujících. Když Tomáš kamion spatřil, zatáhl rychlobrzdu, udělal dva kroky dozadu ke strojovně, kde se zapřel rukama a předklonil. „Od prvního momentu, kdy jsem ho zahlédl, jsem měl do nárazu jen dvě sekundy. Kdybych ještě chvíli přemýšlel, jsem mrtvý,“ řekl v rozhovoru pro deník MF Dnes.

Podle něj se nárazem rozlétly dveře a mezi cestující vletěly dřevěné třísky a sklo. „Lidé létali jeden přes druhého, byl to strašný pohled,“ uvedl. Hned za dveřmi prý stála maminka s dítětem v náručí a dalším v kočárku. „Dítě jí vylétlo a praštilo se o zem. Kočárek se převrátil, na zemi skončila i ta matka a pořezala se o střepy,“ popsal chvíle hrůzy.

Vlak nárazem vykolejil a ujel ještě zhruba 180 metrů, než úplně zastavil. „Vystoupil jsem dveřmi pro cestující a postával u zdemolovaného vlaku. Přiběhli hasiči a křičeli, že potřebují vytáhnout strojvedoucího. Tak jsem jim řekl, že já jsem strojvedoucí. A jen se ozvalo: Ty krá.., to snad není možný,“ uvedl Tomáš.

Je skoro zázrak, že z 220 cestujících se jich zranilo osm, zranění byla lehká. Podle Drážní inspekce stál kamion se srbskými registračními značkami mezi závorami víc než dvě minuty, výstražná světla i závory na přejezdu přitom fungovaly. Škoda na vlaku, trati i vozidle se zatím odhaduje na víc než 35 milionů korun. Proč se kamion na přejezdu zastavil, jeho řidič-cizinec (68) zatím neobjasnil. Je obviněný z obecného ohrožení z nedbalosti a z poškození obecně prospěšného zařízení, za což mi hrozí až osmileté vězení. Na soud čeká ve vazbě.

Fotogalerie
31 fotografií