Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Holčička (1) po tragédii seděla mezi pěti mrtvolami. Zemřely i sestřenice (†11 a †8)

Autor: Darina Jíchová - 
31. srpna 2019
10:43

Policie na Fidži vyšetřuje tragickou smrt pětičlenné rodiny. K místu neštěstí je přivolala pětadvacetiletá Kelara Toloivá, která při procházce skrze vysočinu Nausori objevila roční holčičku. Plačící batole sedělo mezi těly svých mrtvých příbuzných, dítě podle Toloivé lezlo k okraji útesu a hrozilo, že spadne, informovala stanice BBC.

Jednalo se o členy rodiny Kumarových z nedalekého města Nadi, Nirmala Kumara (†63), jeho manželku Ušu Devíovou (†54), jejich čtyřiatřicetiletou dceru Nílešní Kadžalovou. Mezi mrtvými byly také dvě děti, dcery Kadžalové Sana (†11) a Samara (†8).

Holčička skončila v nemocnici

Dítě místní tisk identifikoval jako Samariu Kumarovou, holčička byla převezena do nemocnice na pozorování. „Byla v pořádku, plakala hladem a byla jí zima. Je dobře, že ještě nechodí, jinak by spadla z útesu. Kdo mohl udělat něco tak strašlivého?“ uvedla Toloivá.

Policie na Fidži vyšetřuje záhadnou smrt pětičlenné rodiny. Policie na Fidži vyšetřuje záhadnou smrt pětičlenné rodiny. | Twitter Policie Fidži

Zatím není jasné, co se přesně stalo, vyšetřování je otevřené. Pitva potvrdila, že příčina smrti je u všech 5 obětí stejná. Úmrtí zapříčinilo „požití škodlivé látky“, nikdo ze zemřelých neměl na těle žádné viditelné zranění, stojí v prohlášení policie. Vyšetřovatelé provádějí testy, aby zjistili, o jakou substanci se jedná. Novináři spekulují o tom, zda to byla vražda, náhodné zabití nebo hromadná sebevražda, to ale popírají další členové rodiny Kumarových.

V souvisloti s tragédií policisté vyslechli dva lidi, manželský pár, který se s rodinou zná. Zadržený muž je podle místního tisku lékař. Dvojice byla po 48 hodinách ve vazbě propuštěna, jedná se o Novozélanďany z města Christchurch, ve kterém letos v březnu došlo ke střeleckému masakru. Manželům byl na dobu vyšetřování zakázán výjezd z Fidži.

Rodina má problém vyrovnat se s tragédií

„Není to jeden člověk, ale pět. Snažíme se to nějak přijmout, pochopit, co se stalo, ale není to snadné,“ řekl tisku bratr Nirmala Kumara, Radž. Na Fidži přilétají další příbuzní z Nového Zélandu, Fidži a Kanady.

„Pohřeb bude v sobotu, spolupracujeme s policií. Zatím víme jen, že 24. srpna odešli z domu a už se nevrátili,“ doplnil Radž Kumar, který sám na rychlo musel shánět let z Indie na Fidži. „Když jsem to slyšel, okamžitě jsem volal sestře a bratrovi do Austrálie, potvrdili mi, že je to pravda. Matka Samairy nebyla mezi oběťmi,“ uvedl Radž Kumar.

Zobrazit celou diskusi