Jednopodlažní budova s názvem Love2 House se nachází v Tokiu na pozemku, který měří 31 m2.

Hosaka s manželkou se přestěhoval do Tokia poté, co bydlel 10 let v Jokohamě v domě nazvaném Love House. Ani tento dům nebyl velký. Podlahovou plochu měl 38 m2.

Když Hosaka začal v roce 2015 působit coby profesor na Waseda University of Art and Architecture, rozhodl se, že se musí přestěhovat do Tokia. Podařilo se mu však získat jen maličký pozemek Nový ještě menší domov nazvali Love2 House.

Design Love2 House je ovlivněn principy, které jsou známé z architektury starověkých římských vil. Důraz byl kladen na význam prostorů pro studium, koupání, drama, hudbu a potěšení skrze skromnost.

Na malé podlahové ploše byl Hosaka schopen najít prostor a vybavení pro činnosti, které si jeho manželka nejvíce užívá včetně jídla, čtení, denních koupelí a poslechu vinylových desek. Další klíčový vliv přišel ze Skandinávie, protože návrh Love2 House potřeboval reagovat na skutečnost, že během zimy se do budovy nedostane žádné přímé sluneční světlo po dobu tří měsíců.

Úžasný domov pro dva vznikl na ploše pouhých 19m2
Autor: Koji Fujii Nacasa

“Tento koncept mě vedl k tomu, abych nakreslil náčrt dvou zakřivených střech, které jsou otevřené do nebe,“ vysvětluje architekt. V zimě dva světlíky efektivně vnášejí do domu měkké sluneční světlo a v létě je dům plný brilantního slunečního svitu jako v tropické zemi.


Výška šikmých stropů zvyšuje celkový objem kompaktního interiéru. Sedm příček se rozprostírá od železobetonových stěn, které vymezují jídelní, kuchyňskou a spací zónu.

Pocit prostoru uvnitř budovy se zvyšuje spojením s venkovním prostorem přes světlíky a velkými posuvnými dveřmi. Když jsou dveře otevřené, blízkost domu k silnici znamená, že se interiér stává součástí ulice. Kolemjdoucí se pravidelně zastavují na pár slov, když manželé sedí u jídelního stolu.

Fotogalerie
20 fotografií