Pozoruhodné letní sídlo stojí na okraji útesu s nádherným výhledem na oceán. Majitelé pozemku se na architekta obrátili s neobvyklým požadavkem. Přáli si žít v jeskyni podobně jako primitivní obyvatelé. Přáním ho lehce zaskočili, výzvu ale nakonec přijal coby možnost návratu ke kořenům bydlení.

Protože nebylo možné proměnit přírodní jeskyni v rezidenci, začal proces hledání vhodného pojetí domu. Design se postupně měnil. Něco bylo potřeba prohloubit, jinde vytvořit police nebo otvor, kterým do domu proudilo přirozené světlo.

“Nakonec všechny základní části stavby – podlaha, zdi i střecha – zmizely. Byla to zajímavá zkušenost. Mezi vchodem, okny a viditelnými policemi zůstal nakonec jediný rozdíl – velikost otvorů ve zdi,” vzpomíná architekt. Přístup podle něho vnesl závan příjemné svobody do oblasti, u které se obecně předpokládá, že bude mít jasně daná pravidla a různé konstrukční fáze.

Protože parcela je na okraji útesu a hrozí zde riziko sesuvu půdy, je betonová struktura domu částečně zahloubena do země. V další fázi vznikl kulatý tvar na povrchu, který připomíná kryt. Pokud by k sesuvu půdy skutečně došlo, stavba by lépe odolala nárazu. Ve snaze eliminovat poškození solí a zlepšení tepelné akumulace byla základní struktura zvenčí nastříkána směsí cementu a místní půdy. Střecha je pokrytá hlínou se semínky divokých rostlin. Důvod je prostý – kořeny rostlinek budou přirozeně bránit postupnému smývání zeminy.

Fotogalerie
20 fotografií

Zdi interiéru pokrývá zemina s kousky korálů a mušlí. Výsledkem je prostor, který působí příjemně a bezpečně. Po schodišti je možné sestoupit do spodního patra, kde jsou situovány ložnice a koupelny. Jediné, co zde v přítmí zaslechnete, jsou vaše kroky a dech. Zvuky se prostorem rozléhají a odráží od stěn. Slyšíte je seshora, zdola, zleva i zprava. Díky izolaci od okolního světa se cítíte v bezpečí a zároveň se ve vás probouzí strach z temnoty.

Čerstvý vzduch proudí domem jako neviditelná řeka. Temnota vám připomíná začátek všech životních forem a vzbuzuje nostalgii návratu ke kořenům. Dům obklopuje volná krajina, a tak se můžete nerušeně zaposlouchat do šumění větru a vln oceánu.

Objevte krásu japonských zahrad: 

Video
Video se připravuje ...

Japonské zahrady patří k nejkrásnějším na světě Česká televize