Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pojišťovny zvyšují příspěvky. Pacienti po chemoterapii dostanou na paruky 3 tisíce

Autor: ČTK, tva - 
26. srpna 2019
17:02

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) nahradí nemocným po chemoterapii příspěvek na paruky vlastním. Do srpna dostávali 1000 korun klienti všech pojišťoven. Po pondělním jednání správní rady největší české zdravotní pojišťovny to řekla její předsedkyně, poslankyně Věra Adámková (za ANO). OZP o příspěvku informovala na webu.

Podle nového zákona o zdravotnických prostředcích, který platí od 1. ledna, se od srpna ruší příspěvek na paruky pacientek, které prodělají chemoterapii. Proto od 1. září zavádíme příspěvek 2000 korun,“ doplnil místopředseda správní rady Bohuslav Svoboda (ODS). Dosud všechny pojišťovny hradily těmto ženám 1000 korun. „Paruky jsou poměrně nákladné. Cena se liší podle materiálu, ale běžná je kolem 3000 korun,“ dodal. Až 3000 korun mohou na paruku, prsní protézu nebo lymfodrenáž po odstranění prsu čerpat klienti OZP, která příspěvek po zrušení plošného zavedla také.

Pomáhají také charitativní projekty

Nákladnost paruk pro nemocné po chemoterapii je motivací také pro řadu charitativních projektů. Lidé mohou darovat své dlouhé vlasy, z nichž budou pro nemocné vyrobené paruky. Například projekt Nové háro sbírá vlasy pro děti a mladé nemocné. Nadační fond Daruj vlasy zase vybrané vlasy prodává a paruky pořizuje z výtěžku. Podle odborníků je ztráta vlasů zejména pro ženy jedna z psychicky nejnáročnějších součástí léčby rakoviny.

Podobně jako paruky nejsou ze zdravotního pojištění hrazeny od srpna také příspěvky na brýle pro lidi starší 14 let. Ministerstvo argumentovalo tím, že šlo o 150 korun jednou za tři roky, což byla příliš malá část z několikatisícové ceny brýlí. Zdravotní pojišťovny ušetří stovky milionů korun ročně. Brýle nosí v Česku asi šest milionů lidí. Podobně jako u paruk mohou klienti OZP i dále čerpat příspěvky na brýle, až 2000 korun na ně přispívá také Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (ZPMV). Zatímco VZP má přímo určené oblasti péče, na něž může který pojištěnec čerpat a využít může všechny, kde splňuje podmínky, OZP a ZPMV nabízí kredit, jehož využití si určí sám.

Dočkají se také cukrovkáři

Více peněz na pohybové aktivity plánuje VZP poskytnout lidem s cukrovkou druhého typu. Počet diabetiků v populaci překročil milion. Zatímco první typ nemoci nemá vyjasněný původ, druhý souvisí zejména s nezdravým životním stylem a nadváhou. „Mohou čerpat i 1000 korun navíc k 500 korunám pro ostatní pojištěnce,“ řekla Adámková. Musí se ale léčit u některého ze smluvních praktických lékařů nebo diabetologů VZP.

V Česku máme celkem sedm zdravotních pojišťoven: VZP, OZP, ZP MV ČR, VOZP, RBP, ZPŠ, ČPZP. V Česku máme celkem sedm zdravotních pojišťoven: VZP, OZP, ZP MV ČR, VOZP, RBP, ZPŠ, ČPZP. | Archiv Blesku, Profimedia

V Česku je sedm zdravotních pojišťoven. Největší VZP má 5,9 milionu klientů. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna mají kolem 1,2 milionu klientů. OZP je čtvrtá největší, následuje Vojenská zdravotní pojišťovna a RBP (dříve Revírná bratrská pokladna). Nejmenší Zdravotní pojišťovna Škoda se zaměřuje zejména na zaměstnance této automobilky. Klientů má kolem 70 000.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa