Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Český konzulát odmítl vydat pas nemocnému dítěti. Pomohla až ombudsmanka

Autor: ČTK, tsv - 
16. srpna 2019
11:17

Ombudsmanka Anna Šabatová pomohla Češce žijící v zahraničí, jejíž dítě potřebovalo lékařský zákrok a konzulát mu odmítal vydat cestovní průkaz. Dokument byl zapotřebí, aby dítě s matkou mohlo urychleně odcestovat do Česka. Po intervenci ombudsmanky a ministerstva zahraničí se podařilo postoj konzulátu zvrátit a dítě mohlo v Česku dostat potřebnou zdravotní péči, informovala dnes Kancelář veřejného ochránce práv na svém webu.

Ženě, která žije v zahraničí se svou rodinou, se na začátku letošního roku narodilo dítě. Syn měl vrozenou vadu nohy, kterou bylo nutné operovat co nejdříve po narození, jelikož by se s dalším růstem zhoršovala. Češka proto chtěla s chlapcem urychleně vycestovat z africké země zpět do ČR, kde by dostal potřebnou péči.

Zastupitelský úřad jí však odmítl vydat náhradní cestovní průkaz, bez něhož s dítětem nemohla odjet. Náhradní cestovní průkaz lze v odůvodněných případech vydat českým občanům nacházejícím se v zahraničí za účelem jednorázové cesty do České republiky. Žena proto o něj podala žádost, ale konzul dané země ji zamítl s tím, že se cestovní průkaz v případech, jako je ten její, nevydává,“ uvedla v tiskové zprávě ombudsmanka Anna Šabatová.

 

Matka proto podala stížnost u ministerstva zahraničních věcí. Generální inspekce a interní audit ministerstva shledal stížnost důvodnou. Žena se tedy znovu obrátila na zastupitelský úřad v zemi, kde pobývala. Pracovníci úřadu jí však průkaz opět odmítli vydat. Proto kontaktovala ombudsmanku, která se spojila s ministerstvem zahraničních věcí.

Ministerstvo se ztotožnilo s mým názorem, že postup pracovníků konzulátu byl chybný. Následně konzulát instruovalo, aby cestovní průkaz pro syna stěžovatelky bezodkladně vydal. K tomu došlo v červenci a dítě i s matkou pak mohlo konečně vycestovat do České republiky a podrobit se potřebné lékařské péči. Případ jsem tak mohla uzavřít, uvedla Šabatová.

aeraluna ( 16. srpna 2019 15:13 )

Takže dáma žije trvale v zahraničí, daně a veškeré poplatky jdou zajisté jinam než do ČR, ale na výhody naší zdravotní péče si vzpomene promptně. To je prostě neskutečná drzost, prostě chucpe nejtěžšího kalibru. A na důchod se děvenka samozřejmě zase bude cpát do české kotlinky, protože je tu "teploučko". Takových by se našlo dvanáct do tuctu - p. Šabatová by se spíš měla v podobných případech vychcánků zasadit, aby přišli o české občanství.

inabtal ( 16. srpna 2019 14:44 )

SpFli︆ng︆︆.com - Dоspělý prоjekt prо mužе nаjít dívku!

karlos107 ( 16. srpna 2019 14:24 )

Ta s.v.i.n.ě Šabatová nadělala víc problémů jak užitku, kunnnddaa stará !!! Tady čekáme i rok na operaci a nějaký harant ***.ný v africe má přednost ?? Kuwa kde jsme ??

pajato73 ( 16. srpna 2019 12:42 )

zase nejaka kra*va co se nechala oplodnit cernou hu*bou... uzivat si slunicka a domacnosti, ale kdyz prijde do tuheho, to jsou Cechy dobry, co?

asijo ( 16. srpna 2019 12:10 )

Užívat si v cizině a léčit v Česku.

Zobrazit celou diskusi