Po dlouhých jednáních podepsaly zúčastněné strany na začátku července minulého roku mediační dohodu. Spolky stáhly odvolání proti územnímu rozhodnutí, na oplátku Metrostav Development slíbil, že postaví o jeden dům méně a budovy budou mít pouze šest podlaží oproti plánovaným devíti objektům, kdy čtyři z nich měly mít až sedm pater. Jenže se objevil další problém.

Podle Markéty Drešlové, mluvčí Prahy 5, bylo v letos v dubnu zahájeno správní řízení o povolení „kácení 110 kusů stromů a zapojených porostů dřevin o celkové ploše 5637 m2,“ prozrazuje mluvčí s tím, že důvodem kácení je výstavba Obytného souboru Klamovka. To se ale nelíbí Spolku za záchranu Klamovky, který je účastníkem dohody.

Klička ve smlouvě

Podle člena spolku Lukáše Budína je špatně napsaná mediační smlouva, která jim neumožňuje podat námitku nebo se odvolávat kvůli kácení. „Což je trochu zvláštní podmínka, ale respektujeme to,“ říká Budín. Přesto by byl rád, kdyby radnice Prahy 5 si vzala z tohoto případu ponaučení. Více chránila městskou zeleň a u podobných projektů si na podobné podmínky dávala pozor.

Strom za pakatel

Za posekané stromy se Metrostav Development zavázal, že vysází po městské části nové a zbytek jich zaplatí: „Sto třináct stromů se pokácí, ale náhradní výsadba a rozvojová péče bude sedmdesát osm nových stromů na území městské části, jako náhrada za ekologickou újmu způsobenou kácením, rozdíl je pak vyjádřen finanční částkou, kterou uhradíme,“ prozrazuje Vojtěch Kostiha, mluvčí Skupiny Metrostav. Konkrétní cenu za posekané stromy však Praha 5 i Metrostav odmítly komentovat.

Podle zveřejněných informací Spolku za záchranu Klamovky investor zaplatí 1 380 000,-Kč za posekání 35 stromů. Podle spolku průměrná běžná cena za vzrostlý strom je 200 až 400 tisíc korun. „Cena za jeden vzrostlý strom nám přijde směšná. Poté, co se zeleň převede na městskou část, tak bude Praha 5 platit další peníze za nákladnou údržbu,“ vytýká Lukáš Budín radnici.

Dohoda platí

Mediační dohoda je přes spory stále platná a žádná ze zúčastněných stran se ji nechystá porušit. Kdy půjdou vzrostlé stromy k zemi, není zatím jasné, protože správní řízení je stále v běhu. Metrostav Development odhaduje, že nová výstavba by mohla začít v průběhu roku 2020. 

Fotogalerie
31 fotografií