„Já mám holku od Odkolků, ta má oči jako šmolku,“ zpívá se v refrénu tradiční pražské písně od Karla Hašlera. A není se co divit, Odkolek byla totiž ve 30. letech 20. století velká značka. Po Praze jezdily vozy s tímto logem, filiálky ho vystavovaly ve výkladní skříni a každý chleb měl logo Odkolek vytisknuté na kůrce. Jenže stačilo málo a pražská značka chleba mohla navždy zaniknout.

František Odkolek

Celý příbeh Odkolkovy pekárny se začal psát výhodnou svatbou. Vyučený mlynář František Odkolek si vzal Marii Trödlovou, dceru svého nadřízeného a majitele Sovových mlýnů. V polovině 19. století mlýn zdědil a později přestavěl na moderní provoz, v němž byl mlýn a pekárna zároveň. Tehdy u něj pracovalo asi dvacet zaměstnanců, vyráběl se pouze chleba, ale pekárně se dařilo. Jenže v roce 1896 mlýn vyhořel a tehdejší radní odmítli jeho nákladnou rekonstrukci.

Zlaté časy

Podle architekta Petra Kučery si tak dočasně pronajímal jiné prostory, než se František Odkolek rozhodl, že založí akciovou společnost. Vypůjčil si peníze a za pouhý rok otevíral moderní areál. „Ve Vysočanech byly tehdy levné pozemky, vedly tudy železnice, bylo tady hodně vody a průmysl se rozvíjel od východu k západu. Postavený byl parní mlýn s pekárnou a administrativní budovou,“ vysvětluje Kučera.

Zde by měl zůstat volný prostor.
Autor: Jiří Marek

V roce 1920 v komplexu pracovalo již 350 zaměstnanců, začal se od té doby rozšiřovat i sortiment. První přibylo bílé pečivo a poté čokoláda. V roce 1939 už měl podnik 700 zaměstnanců, 26 pecí a 89 prodejen po Praze a středních Čechách. Podle jedné z návštěvnic areálu zaměstnaci tajně z pekárny během druhé světové války posílali chléb na frontu.

Znárodnění

V roce 1948 však padla Odkolkova pekárna v nemilost. Podle Petra Kučery přijeli majetek zabavit dokonce tři nejvyšší. „Tehdejší předseda vlády Klement Gottwald, předseda ústředního výboru KSČ Antonín Zápotocký a pražský primátor Václav Vacek. Zaměstnancům oznámili, že podnik patří lidu,“ popisuje smutný den pekárny.

Úpadek

V roce 1952 legendární značka Odkolek zanikla a nahradily ji „Pražské pekárny a mlýny“. Výroba se rozšiřovala a v letech 1975 až 1983 došlo v mlýně k celkové rekonstrukci, kdy byla odstraněná dobová strojní a technologická zařízení. Tím došlo k zásadnímu narušení památkového rázu mlýna. Pokusy o obnovování provozu byly pak v 90. letech neúspěšné. V roce 1990 se znovuvzkřísila značka Odkolek a s ní také výroba, ta ale neměla dlouhého trvání. Provoz byl ukončen o čtyři roky později a areál definitivně opuštěn v roce 2005.

Nové využití

O 12 let později odkoupila rozlehlý pozemek společnost Metrostav Development, která zde chce postavit bytové domy a obchody. Podle zveřejněných materiálů by měla zůstat admistrativní budova, která je památkově chráněná, a monumentální fasáda bývalého mlýna. Ve čtvrtek 12. září bude poprvé představený koncept návrhu realizace, který bude moci komentovat i veřejnost.

Fotogalerie
42 fotografií