Už nyní v Praze máme v poměru k příjmům jedny z nejvyšších nákladů na bydlení z celé Evropy. A naše peněženky čeká další rána. Magistrát totiž navrhl změnit výpočet daně z nemovitosti, která se platí jednou ročně. Městské části ji budou moci poprvé samy zvýšit. „Změnu dlouhodobě požadují starostové městských částí, rozhodli jsme se jim vyjít vstříc,“ vysvětluje náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

„Je pravda, že v Praze je tato daň nyní v porovnání se zbytkem Česka nízká. I přesto jsem proti jejímu zvýšení. Město by nejprve mělo zdroje financí hledat v úspoře na výdajích,“ řekl Blesku poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher (ANO).

Co navrhují?

Pražský magistrát chce ve vyhlášce změnit výše koeficientů, kterými se násobí sazba daně a určuje její konečná hodnota. Jeden z nich by si nově mohly městské části nastavit samy. Magistrát základní návrh nastavil tak, aby ve výsledku výše daně u bytů a domů zůstala stejná. Podle Vyhnánka s ním 20 radnic souhlasí. Jenže dalších 33 chce koeficient a tím pádem i daň z nemovitosti zvýšit! Mohla by narůst až dvojnásobně.

Čtyři městské části pak nechtějí vůbec měnit výpočet daně. Jednou z nich je Praha 4. „S návrhem a zvýšením daně zásadně nesouhlasíme,“ řekl Blesku její mluvčí Jiří Bigas.

Jak se daň počítá

Základní sazba daně z nemovitosti sestává ze stavby a jednotky. Ty se násobí dvěma koeficienty. První je podle velikosti obce, v Praze je nyní jeho hodnota na maximální výši, tedy 5, v budoucnu by si jej městské části stanovovaly samy, mohly by ho snížit na 2, nebo také zvýšit až na 5. Vůbec tedy nemusí platit, že v centru Prahy bude daň vyšší a na periferii nižší.

Druhý, takzvaný místní koeficient v Praze dosud stanoven nebyl, magistrát chce jeho hodnotu plošně zvednout na 2. „Musí být ve stejné výši na celém území Prahy,“ vysvětlil Vyhnánek.

Ceny daně z nemovitosti v Praze (příklady)

Byt 60 m2

nyní 720 Kč
Nové minimum 576 Kč
Nové maximum 1 440 Kč 

Rodinný dům jednopatrový*, zastavěná plocha 100 m2

nyní 1376 Kč
Nové minimum 1 100 Kč
Nové maximum 2 750 Kč
*přízemí a jedno nadzemní podlaží

Jak je to za humny?

V Praze byla daň z nemovitosti dosud nižší než například v Říčanech v okrese Praha-východ. Tady je sice koeficient podle velikosti obce na hodnotě dva, ten druhý, místní, je však na úrovni tři. Za byt o velikosti 60 metrů čtverečních tu tak obyvatelé platí daň 1080 korun a za jednopatrový dům se zastavěnou plochou 100 metrů čtverečních 2064 korun.

Podle údajů developerských firem nové byty v Praze meziročně zdražily o 8,6 procenta. Průměrná cena za m2 je 102 058 korun.