Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel nejchytřejší pes na světě. Border kolie Chaser (†15) uměla rozeznat přes tisíc slov

Autor: tva - 
30. července 2019
05:25

Zatímco spousta majitelů psů se trápí s tím naučit svého psa jednoduché povely jako „sedni“, „lehni“ nebo „chytej“, americký psycholog v penzi John Pilley dokázal svou border kolii naučit více než tisíc slov a povelů. Inteligence fenky získala dvojici mezinárodní ohlas. Nyní, více než rok po smrti svého páníčka, zemřel i „Einstein“ mezi psy. Chaser vydechla naposledy 23. července doma ve městě Spartanburg v Jižní Karolíně.

Černobílou border kolii si John Pilley pořídil krátce po jejím narození v roce 2004. První tři roky jejího života ji trénoval a učil čtyři až pět hodin denně. Psovi ukázal předmět, někdy až čtyřicetkrát po sobě vyslovil jeho název a poté jej schoval. Chaser poté měla za úkol věc najít.

Psycholog při tréninku použil na osm stovek hraček pro psy vyrobených z textilu, 116 míčků, 26 frisbee talířů a množství plastových předmětů. Celkem se Chaser naučil 1022 názvů.

Psycholog napsal o zázračné fence i knihu

John Pilley, který studoval psychologii na americké Pepperdine University a teologii na prestižní Princetonské univerzitě, zemřel minulý rok v červnu na leukemii. Dožil se úctyhodných 89 let. V roce 2013 spojil síly se spisovatelkou Hilary Hinzmann a dvojice o příběhu nejinteligentnější fenky vydala prodejně úspěšnou knihu.

Psycholog při tréninku fenky použil na osm stovek hraček pro psy vyrobených z textilu, 116 míčků, 26 frisbee talířů a množství plastových předmětů Psycholog při tréninku fenky použil na osm stovek hraček pro psy vyrobených z textilu, 116 míčků, 26 frisbee talířů a množství plastových předmětů | Facebook Chaser the Border Collie

Po psychologově smrti žil pejsek s jeho ovdovělou manželkou Sally Pilleyovou a jejich dcerou Robin. Fenka Chaser prožila stejně jako její páníček dlouhý a šťastný život. Skonala přirozenou cestou ve věku patnácti let, což je o dva roky více, než činí průměrný věk, jakého se border kolie dožívají.

Vivat_Putin ( 30. července 2019 08:16 )

Sluníčko 🥰🥰🥰🥰❤️❤️❤️❤️❤️

PPP150W ( 30. července 2019 07:13 )

Šikovná fenka, jen ten článek je napsanej šíleně...

Zobrazit celou diskusi