Jana F. v červenci 2017 doma v koupelně tajně porodila chlapečka. „Dítěti pak drtila hlavičku a těžce ho zranila,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová. Janina matka, babička novorozence, dítě odvezla do babyboxu, aniž by tušila, že má poraněný mozek. Novorozenec pak v nemocnici zemřel.

Pupeční šňůru jsem nepřestřihla

„Dítěti jsem nijak neublížila, nijak jsem s novorozencem nemanipulovala. Nechala jsem ho ležet na místě, pak jsem odešla a pak přišla mamina. Pupeční šňůru jsem nepodvazovala a také jsem ho nemyla,“ uvedla u soudu Jana F.

„Když jsem porodila dítě, byla jsem v šoku, nečekala jsem, že takhle porodím dítě. Myslela jsem si, že ho porodím až za tři týdny,“ dodala Jana F.

Dítě dala na hadr po psovi

K soudu dorazila i matka Jany F. Dagmar F. Při minulém hlavním líčení odmítla výpověď, dnes ale změnila názor a vypovídala. „Kolem šesté ráno jsem se vzbudila a šla jsem na záchod. Nemohla jsem se tam dostat, Jana držela dveře zevnitř. Když pak otevřela, stála u vany a myla si nohy, které měla od krve. Myslela jsem si, že má menzes,“ uvedla Dagmar F.

„Když jsem seděla na záchodě, uslyšela jsem zvuk, jako kdyby zamňoukalo kotě. Pak jsem uviděla dítě. Leželo pod umyvadlem na hadru po psovi. Dítě se mi jevilo jako čisté, nebylo od krve a mělo celou pupeční šňůru. Bylo stočené na levém boku čelem ke zdi, neleželo na zádíčkách. Jana byla chladná, řekla, že neví, jestli je to kluk, nebo holka, ať ho vezmu a odvezu do babyboxu. Pak odešla do kuchyně, kde si sedla,“ řekla Dagmar F.

„Já pak dítě zabalila do županu a vezla ho do babyboxu. Celou tu dobu se ten prcek nijak neprojevoval, vůbec nebrečel jak jiní novorozenci. Při jeho ukládání do babyboxu se dítě neuhodilo. Také jsem neviděla, že by dcera dítěti ubližovala,“ dodala Dagmar F.   

Stanovisko Nejvyššího soudu

Ten uvedl, že se senátu Krajského soudu v Plzni nepodařilo co nejpřesněji a nejúplněji objasnit žalovaný skutek. „Nebyly provedeny všechny důkazy, jejichž provedení se k náležitému objasnění nabízelo. Způsob provedení některých z nich nebyl důsledný. Nebylo zatím prokázáno zcela jednoznačně a s nejvyšším stupněm jistoty, že to byla právě obviněná, kdo se dopustil útoku proti poškozenému,“ stojí ve zdůvodnění NS. 

VIDEO: Jana F. loni u Krajského soudu v Plzni. To ji ještě na jednání přivedla z vazby eskorta.